Aile hekimleri canından bezdi

Türkiye'de sağlığın içinde bulunduğu olumsuzlukları defalarca dile getirmelerine, atılması gereken adımları ifade etmelerine rağmen gelinen noktada aile hekimlerinin canlarından bezdiği belirtildi.Trabzon’da bir otelde düzenlenen “Hekimlerin Hukuki Soruml

Türkiye'de sağlığın içinde bulunduğu olumsuzlukları defalarca dile getirmelerine, atılması gereken adımları ifade etmelerine rağmen gelinen noktada aile hekimlerinin canlarından bezdiği belirtildi.

Trabzon’da bir otelde düzenlenen “Hekimlerin Hukuki Sorumlulukları ve Güncel Konular” toplantısında hekimlerin sorunları tartışıldı. Toplantı öncesinde Türk Tabibler Birliği Genel Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, beraberinde Trabzon Tabibler Odası Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

"SORUNLARA SOMUT ÇÖZÜMLER GETİRİLMEDİ"

Yaptığı konuşmada hekimlerin içinde bulunduğu sıkıntıları defalarca dile getirmelerine rağmen hala somut bir çözüm bulunamadığına dikkat çeken İlhan “Hekimler Türkiye’de sağlığın içinde bulunduğu olumsuzlukları defalarca dile getirdiler, atılması gereken adımları ifade ettiler. Sayısız katkı ve katılım payları, genel sağlık sigortası prim borçları, tamamlayıcı sigorta dayatmaları, istisnai sağlık hizmetleri uygulamaları, ilaçta uygulanan ödemeler ile yurttaşın sağlık hizmeti alması önünde ekonomik engeller artmıştır. Gelinen noktada aile hekimleri canlarından bezmiştir. Nerede, kaç saat, hangi işi yapacakları konusunda o kadar düzenleme, söylem, yıldırma vardır ki huzur içinde çalışma ve nitelikli sağlık hizmeti verme olanakları ellerinden alınmıştır.

Şimdi önümüzde sözleşme dönemi var ve aile hekimlerinde huzursuzluk, mutsuzluk, gelecek kaygısı ileri boyutlardadır. Tıp öğrencilerinin ve asistan hekimlerin nitelikli tıp eğitimi alma koşulları neredeyse kalmamıştır. Kuşkusuz bu durum yurttaşların alacakları sağlık hizmetleriyle doğrudan ilişkilidir. Özel sağlık kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımız bir yandan her gün değişen SUT kurallarını takip etmek zorunda bırakılırken diğer yandan güvencesizlik ve ciro baskısı altında artan sıkıntılarla baş etmeye çalışmaktadırlar” dedi.

Başta Eğitim ve araştırma hastaneleri olmak üzere çoğu hastanenin pek çok yanlış düzenleme ve uygulamalar nedeniyle sorunların içerisine düştüğünü kaydeden Dr. Bayazıt İlhan, “Trabzon’da iki adet eğitim ve araştırma hastanemiz bulunmaktadır. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu hastanelerimiz de dahil olmak üzere eğitim ve araştırma hastaneleri pek çok yanlış düzenleme, uygulamaları nedeniyle önemli sorunların içine düşürülmüş durumdadır.

Türk Tabibleri Birliği ve tabib odaları bu sorunların ülkemiz sağlık sistemi içinde önemli konumuna dikkat çekerek acil talepleri dile getirmektedirler. Bunlar, nöbet ertesi izin, asistanların aşırı çalışma süreleri, nöbetleri azaltılmalı, nöbet izni kullanabilmeleri sağlanmalıdır. Mesai saatleri içinde eğitim için yeterli süre ayrılmalı, koşullar uygun hale getirilmelidir. Eğitim ve araştırma hastaneleri hizmet hastanesi halinden kurtarılmalı, bilimsel tıbbı uygulamalara, araştırmaya olanak sağlanmalıdır" diye konuştu.

"AKADEMİK YÜKSELMELERDE HAKKANİYET SAĞLANMALIDIR"

Yükselmelerde hakkaniyet sağlanması gerektiğine vurgu yapan Dr. İlhan, şunları söyledi:

"Eğitim ve araştırma hastanelerinde akademik yükselmelerde hakkaniyet sağlanmalıdır. Eğitim ve hastanesi kavramıyla hiç uyuşmayan, uygun planlama yapılamadığından çıkarılan zorunlu geçici görevler hekimlerin ruhsal durumu üzerinde olumsuz etki bırakmaktadır, verilen sağlık hizmetlerinden hem hekimlerimizin hem de halkımızın memnun olmamasına yol açmaktadır.

Geçici görevlendirmeler son bulmalıdır. Şiddete karşı acil yasa: Başta asistan hekimler olmak üzere hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet durmak bilmemektedir. Şiddeti kaynağından çözen sistemli bir çalışmanın yanı sıra sağlıkta şiddeti caydırıcı yasal düzenleme ile diğer çalışmalar vakit geçirmeden yapılmalıdır. Güvenceli emekliliğe yansıyacak ücret:

Eğitim ve araştırma hastanelerindeki eğitim görevlilerinden asistan ve uzman hekimlere kurum hekimlerinden birinci basamakta çalışan hekimlere kadar bütün hekimlerin emekliliğe yansıyan ücretler acilen en az iki katına çıkarılmalıdır. Türkiye’de hekimler sağlığın herkes için doğuştan ayırımsız bir hak olduğunu bilerek mücadeleye devam etmektedir. Hastalarımızın müşteri olmadığı, piyasanın diline teslim olmamış hakkaniyetli bir sağlık sistemi için tüm yurttaşlarımızı hekimler ve sağlık çalışanlarıyla ortak mücadeleye çağırıyoruz.”

Basın toplantısının ardından hekimler basına kapalı olarak sorunlarını tartıştı.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri