Akne (halk arasında bilinen adıyla sivilce) tedavisinde kesin çözüm ya da kısayol söz konusu değildir. Günümüzde özellikle kadınlar, ciltlerini güzelleştirmek ve aknelerinden kurtulmak için yataklarına girmeden önce, diş macunu, aspirin, limon ve salatalık kabuğu dilimleri, traş köpüğü, ufalanmış aspirin ve çeşitli antibiyotik maskeler hazırlamakta ve umutsuzca çözüm beklemektedir. Aslında bu yöntemlerin bir çoğu aknelerden / sivilcelerden kurtulmak için kanıtlanmış etkilere sahip değildir.
Sivilce problemi, çocukluktan ergenliğe, hamilelikten yaşlılığa, insan hayatının her döneminde karşılaşılabilen ve hemen herkeste ortaya çıkabilen bir sorundur. Daha çok ergenlik dönemlerinde görüldüğü herkesçe bilinmektedir. Ayrıca klinik çalışmalar göstermektedir ki; açık renk tenli insanlarda akne vakalarına görece daha sık rastlanmaktadır.
Aknelerden tıbbi yöntemlerle kurtulma konusunda en sık izlenen tedavi, antibiyotikler aracılığıyla; akneye sebep olan, kıl kökünde yer edinen bakterilere zarar vermektir. Bu tip antibiyotikler, vucüdün bağışıklık sistemi tarafından verilen tepkileri de azaltarak, ciltte daha az huzursuzluk hissi ve kızarıklık oluşmasına sebep olurlar. Antibiyotik tedavisi bir noktaya kadar etkili olsa da, akneye sebep olan bakterilerin evi insan cildidir ve bu bakteriler evlerinden kovulmak istemezler. Bu sebeple, uzun süreli antibiyotik kullanan kişilerin ciltlerinde bulunan akne bakterileri genellikle bir süre sonra antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanırlar, haliyle kalıcı bir çözüm bulunamamış olur.
Etiketler : Sivilce Tedavisi
Alternatif bir çözüm ise benzoyl peroxide maddesidir. Bu madde esasen bir antibakteriyel değildir. Cildi kurutması ve bu sayede akne bakterileri için ideal yaşam ortamı olan nemli ortamı yok etmesi ile etkilidir. Fakat bu çözüm bir çok insanda etki göstermez. Dermatoloji alanındaki hemen her tedavi prosedüründe olduğu gibi akne tedavisinde kişinin cilt özellikleri, uygulanacak tedavinin seçilmesi ve sonuçları bağlamında etkilidir.
Sözü geçen tedavi yöntemlerine ek olarak son yıllarda bir çok dermokozmetik uygulamasında sıkça kullanılan lazer sistemleri, akne tedavisi için de önemli yöntemlerden olmuştur.
Lazer Sistemleri ve Cilt Üzerinde Kullanımları
Lazer tedavileri denilince akla tek bir sistem ya da tek bir tedavi protokolü gelmemelidir. Teknik özelliklerine, dalga boylarına ve kullanım alanlarına göre çok çeşitli lazer sistemleri mevcuttur. Akne tedavisinde kullanılan lazer sistemleri de çeşitlidir.
· Diyot Lazerler : Akne tedavisinde erken tedavi ve önlem amaçlı kullanılırlar. Ciltteki sebum üretimini azaltarak, gelecekte oluşması muhtemel akne vakalarına engel olma yönünde katkı sağlarlar.
· Yüksek Yoğunluklu Lazerler : En sık görülen tipleri karbondioksit (CO2) lazerlerdir. Akne izleriyle yıpranmış cildin yenilenmesi ve temizlenmesi amacıyla çalışırlar. Cildin en üst tabakasında tahribata yol açarak akneli yapının giderilmesini sağlarlar. En üst tabaka kendini onarıp yenilendiğinde çok büyük ölçüde yeni ve temiz bir cilt görünümü ortaya çıkar.
Hemen her tıbbi uygulama da olduğu gibi lazerle akne tedavisinde de dikkat edilmesi gereken noktalar ve bilinmesi şart olan uyarılar söz konusudur.
1. Lazerle akne tedavisi ağrısız / acısız değildir. Fakat bir çok kişi için bu acı göz ardı edilebilir seviyededir.
2. Bir çok insanda basit bir problem olmaktan çıkıp, kişinin sosyal hayatını ve özgüvenini olumsuz etkileyen bir karın ağrısına dönüşen sivilceler için; lazer tedavileri önemli bir teknoloji olsa da herkes için uygun değildir.
3. Kimileri içinse daha temel ve düşük maliyetli tedaviler yeterli olabilmektedir.
4. Uygulama yaptıracağınız merkezin mutlaka tam donanımlı, FDA onaylı cihazlara sahip olması ve uygulama yapacak kişilerin akne tedavisi alanında uzman bir Dermatolog hekim yönetiminde T.C Sağlık Bakanlığı lisanslı bir ekipten oluşması tedavinin güvenilirliği ve sonuçların başarısı açısından olmazsa olmazdır.
5. Uygulama lisansı olmayan ve bünyesinde uzman doktor barındırmayan merkezlerden uzak durunuz.
6. Uygulama yaptıracağınız merkeze, kullanılacak cihaz tipinden sonuçlara, uygulama öncesi / sonrası dikkat edilmesi gerekenlerden doktorun bu alandaki tecrübesine kadar çok çeşitli sorular sorunuz.
7. Sivilce probleminiz ve diğer tüm cilt problemleriniz için lütfen hekiminize danışınız, evde yapılan maskeler ya da faydaları / zararları bilinmeyen kulaktan dolma yöntemlerden uzak durunuz.
Detaylı Bilgi : www.akne.com.tr