Aktoprak Hastalığı tehdit ediyor

Halk arasında Aktoprak Hastalığı olarak bilinen “Akciğer Zarı Kanseri” en çok Kapodokya bölgesi, Eskişehir-Kütahya ve Sivas illeri çevresi başta olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasında görülüyor.Karadeniz Bölgesi'nde ise hastalığa yakalananların sayısı

Halk arasında Aktoprak Hastalığı olarak bilinen “Akciğer Zarı Kanseri” en çok Kapodokya bölgesi, Eskişehir-Kütahya ve Sivas illeri çevresi başta olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasında görülüyor.

Karadeniz Bölgesi'nde ise hastalığa yakalananların sayısı çok az olması nedeniyle çok nadiren teşhis edilen bir hastalık olarak dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi'nin verilerine göre, Türkiye'de her yıl 1 milyon dolayında insan toprakta bulunan "Asbest ve erionit" maddeleri nedeniyle Akciğer Zarı Kanseri'ne yakalanma riski ile karşı karşıya bulunuyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yıldıray Bekar, asbest içeren aktoprakın evlerin çatısını kapatma, badana yada sıva için kullanılması durumunda hastalığa yakalanma riskinin arttığını söyledi.

Ülkemizde Aktoprak olarak isimlendirilen toprakta bulunan bu maddelerin dünyanın diğer ülkelerinde topraktan ziyade kullanılan asbestten yapılan borularda bulunduğuna dikkat çeken Bekar “Ülkemizde asbest içeren aktoprağın evlerin çatısını kapatma, badana yada sıva için kullanılmasından vazgeçilmeli bu maddenin kullanıldığı evlerden insanlar tahliye edilmelidir. Eğer yerleşim biriminin topraklarının tümü asbestli ise yerleşim alanı boşaltılmalıdır” dedi.

Karadeniz Bölgesi'nde daha önce birkaç hastaya teşhis konulduğunu ancak hastalığın çok ileri safhada olduğu için tedavi şansının olmadığını ifade eden Bekar “Az görülen bir hastalık türü olan, Akciğer Zarı Kanseri olarak adlandırılan bu hastalık genelde Radyoterapi ve Kemoterapi'ye cevap vermemekte olup, en uygun tedavi yöntemi cerrahidir. Ancak cerrahi sonrası tümörü çıkarılmış olan hastaya koruyucu ve tedavi edici olarak kemoterapi ve radyoterapi eklenmektedir" şeklinde konuştu.

Şimdiye kadar Doğu Karadeniz Bölgesi'nde söz konusu hastalıkla ilgili ilk kez Gümüşhane'de yaşayan Avni Açıkgöz (58) isimli hastaya operasyon yapıldığını belirten Bekar, "Hastamız Avni Açıkgöz, bölgemizde ilk kez, erken sayılan aşamada teşhis edilmiş, Türkiye'de sayıları çok sınırlı olan ve tüm Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez yapılan çok zorlu bir operasyonla sağlığına kavuşturulmuştur. Hastanemizde yapılan operasyonda hastamızın sağ akciğerinin tümü; göğüs iç boşluğunu saran zarlarla birlikte diyafram kasının da tamamı çıkarılıp, diyafram yerine protez yerleştirildi. Artık tek akciğer ile yaşamını sürdürecek” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri