Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Kurban Bayramı'nda çevre temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Kist hidatik dediğimiz bir hastalık var. Koyunun sakatatını veya yenilmeyen kısımlarını biz dış ortama attığımız zaman bunu köpekler alıyor. Köpekte oluşan parazit, dışkısıyla insana bulaşıyor. Bu şekilde insanlarda rahatsızlık oluşturuyor" dedi.
Yıldız, Erzurum'un önemli hayvancılık merkezi olduğunu ve Kurban Bayramı için batı illerine hayvan sevkiyatı yapıldığını ifade ederek, sevk sırasında dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Hayvanın hem kesiminde hem de naklinde özen gösterilmesini öneren Yıldız, "Hayvanın refahı açısından, nakledilmesi ve kesimi sırasında hayvanlara ızdırap, acı verilmemesi, iyi davranılması oldukça önemli. Nakil sırasında, araca çıkarılırken, araçtan indirilirken, aracın içerisindeki sıkışıklık durumu dikkate alınmalı" şeklinde konuştu.
Ağır, iri hayvanların iyi bağlanıp, daha sonra kesilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, kurbanın ehil kişiler tarafından, tek hamlede kesilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
- "Çevre kirli bırakılırsa insanlara hastalık bulaşıyor"
Yıldız, kesim sonrası çevrenin temiz bırakılmasının da önemli olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Çevre kirliliği konusunda zaten son yıllarda oldukça tedbirler alınıyor. Uygun olan yerlerde kurban kesilmeli. Artıkların, belediye tarafından imha edilmesi ya da çok derin kuyular kazılıp, gömülmesi önemli. Bu şu bakımdan önemli. Kist hidatik dediğimiz bir hastalık var. İnsanlarda da görülen bir rahatsızlık. Bölgemizde de oldukça yaygın görülüyor. Bu parazit hayat evresini koyunda, köpekte ve insanda tamamlıyor. Koyunun sakatatını veya yenilmeyen kısımlarını biz dış ortama attığımız zaman bunu köpekler alıyor. Köpekte oluşan parazit dışkısıyla insana bulaşıyor. Bu şekilde insanlarda rahatsızlık oluşturuyor. O bakımdan hayvanlardan kesim sonrası çıkan artıkları, düzenli bir şekilde toplanıp, imha edilmesi veya gömülmesi çok büyük önem arz ediyor."
Hayvandan çıkan artıkların belediye çöplüğüne atılmasının da yeterli olmayacağına dikkati çeken Yıldız, bunların derin kuyular kazılarak gömülmesinin halk sağlığı açısından önemli olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Yıldız, "Her sene basında kaçan boğalar, otobanda koşan kurbanlıklar görmek hoş değil. Kesim sırasında da düzgün bağlanamayıp, bir sürü sıkıntılar oluşuyor. İnsanlar kendilerine zarar veriyor. Kamyondan indirirken hayvanın ayağı kırılabiliyor. Hayvan refahı açısından bu konuda dikkatli olmakta fayda var" şeklinde konuştu.