Anestezinin vücudun bir bölümünde veya tamamında ısı, dokunma ve baskı duygularının belli bir süre boyunca kalkması olduğunu belirten Dr. Yayla, günümüzde hastaların modern anestezi teknikleri ile konforlu olarak ameliyat olabildiğini kaydetti.
Hastalarda anestezi sırasında ölüm korkusunun yaşandığını kaydeden Dr. Yayla, bu uygulama sırasında ölüm oranının ise 30 ila 40 binde bir görüldüğüne işaret ederek şunları söyledi:
Teorik olarak anestezinin pek çok komplikasyonu olsa da günümüzde tam donanımlı bir hastanede uzman anestezi ekibi tarafından yapılan anestezi uygulamasında ölüm oranı 30 ila 40 binde birdir. Modern tıbbın imkanlarının gelişmesi ve anestezi uzmanlarının sayıca artması narkoz korkusunu artık gereksiz kılmaktadır.
Toplumda son zamanlarda hastaların ameliyatı ve o anda yaşananları duymak ve hissetmek istediğini dile getiren Dr. Tahsin Yayla, Yakın zamanda vizyona giren Anestezi isimli film ile bu konudaki endişe artmıştır. Anestezi altında iken farkında olmak çok nadir rastlanan bir durumdur.
Genellikle hastalar ağrı olmaksızın bir rüya gibi bazı sesler duyduklarını ifade edebilirler. Bir diğer yaygın korku da anestezinin kişinin zihinsel reaksiyonlarında bozukluğa yol açacağı endişesidir. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda bu endişe daha da artmaktadır. Bilimsel olarak anestezinin kısa aralıklarla birden fazla uygulansa dahi zihinsel reaksiyonlar üzerinde olumsuz etkisi gösterilmiştir.
Günümüzde modern anestezi bebekler tarafından bile kolayca tolere edilebilmektedir diye konuştu.