Çocuk için anneden daha iyi bir bakıcı olmasa da, bazen bakıcıdan destek alma kararını vermek zorunluluk olabiliyor. Annenin, bu süreci hem kendisi hem de çocuğu açısından en sağlıklı biçimde atlatabilmesi için bakıcıyla çalışmaya başlamadan en az iki hafta önce çocuğun hazırlanması gerekiyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nden Psikolog Hilal Aktaş, bu hazırlık sürecinde çocuklarda güven duygusunun geliştiği 0-2 yaş aralığına özellikle dikkat etmek gerektiğini söylüyor. Çalışan annelerin belki de vermek zorunda olduğu en zor karar çocuğunu güvenebileceği bir bakıcıya emanet etmek. Annenin, doğum öncesi hayatına geri dönmesi ve çocuğunu bir bakıcıya emanet etmesi karmaşık duygular yaşamasına sebep olabiliyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nden Psikolog Hilal Aktaş, anneyi bir yandan suçluluk duygusuna iten, diğer yandan da doğal olarak yaşamsal rollerini sürdürebilmek için seçim yapmak durumunda bırakan işe dönüş sürecinin doğru bir şekilde nasıl yönetilebileceğini anlatıyor.
"Anne karmaşık duygular içinde kaybolabiliyor"
Çalışma temposuna alışık bazı anneler gebelik ve doğum nedeniyle işinden ve sosyal yaşantısından uzak kaldığında evde kendilerini huzursuz hissedebiliyor. Psikolog Hilal Aktaş, bu dönemde annenin özgüven eksikliği, yetersizlik hissi, kendini arkadaşları ile kıyaslaması, yorgunluk ve hiç dinlenememe gibi olumsuz duygular içine girebileceğini işaret ediyor. Psikolog Hilal Aktaş, bu noktada iş ve sosyal hayatına dönmenin anneyi mutlu edebileceğini söylüyor. Ancak annenin vermek zorunda kaldığı bu karar onu karmaşık duygular içine sokabiliyor. Anneyi zorlayan bir diğer önemli karar ise ‘doğru bakıcının seçimi’ oluyor. Çocuğunuzu emanet edeceğiniz bakıcıyı belirlerken, eğitimi, çocuk psikolojisi ve gelişimi hakkındaki bilgileri, iş tecrübesi olup olmadığı, daha önce baktığı çocukların yaş aralıkları, kriz yönetimi, iletişim becerileri ve referanslarının yardımcı olacağını
söyleyen Psikolog Hilal Aktaş, bakıcının seçiminden sonra en önemli adımın çocuğun bakıcıyla anlaşabilmesi olduğunu belirtti. Psikolog Hilal Aktaş, "Öncelikle, annenin gözetiminde, çocuk ve bakıcısı bir araya getirerek ilişkilerini incelemek gerekir. Bu sayede anne, bakıcının çocuğuna temel ihtiyacı olan sevgi, ilgi, ihtiyaçlarının karşılandığından, anlaşıldığından ve ikisi arasında sıcak, güvenli ve tutarlı bir ilişki olduğundan emin olacaktır.
Böylelikle kendini çok daha rahat hissedecek ve gönül rahatlığı ile iş hayatına da, sosyal hayatına da konsantre olabilecektir" dedi.
"Yaşanacak sürece hazırlık yapılmalı"
Çocuğun büyüme sürecinde özellikle güven duygusunun geliştiği 0-2 yaş dönemine dikkat edilmesi gerektiğini işaret eden Psikolog Hilal Aktaş, "Özellikle bu yaş aralığında çocukların annelerine ihtiyaçları vardır. Annenin gördüğü işlevliği bakıcı göremeyeceği için çocuğu bakıcı ile bırakmak sağlıklı bir durum olmayabilir. Özellikle ilk 12 ay anne ve çocuğun uzun süreli ayrılık yaşaması psikolojik olarak sakıncalı olabilir. Çocuklara,
ihtiyaçları olan güveni ve asla terk edilmeyecekleri duygusunu vermeyi unutmayın. Geçiş sürecinin yavaş ve yumuşak olması için bakıcıya bebeğinizi birden bırakmak yerine birlikte zaman geçirin, bebeğinizin eve gelen yetişkine sizin güvendiğinizi görmesine fırsat verin" şeklinde konuştu.
"Çocuğun bakıcıyla olan ilişkisini kıskanmayın"
Çocuğunu başka birine emanet eden annelerin bir süre sonra kıskançlık duygusuna kapılacağını söyleyen Psikolog Hilal Aktaş, "Öncelikle bebeğinizin sizin bebeğiniz olduğunu, onun kurduğu en önemli ve güçlü bağın sizinle kurduğu bağ olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun bakıcısı ile kuracağı ilişkiyi kıskanmamaya dikkat edin. Bunun profesyonel bir ilişki olduğunu unutmayın. Böylece olumlu/olumsuz aşırı duygu aktarımlarınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Önceliklerinizi belirleyin. Sizin öncelikleriniz bakıcınızın da önceliği olur ve siz kendinizi daha güvende hissedersiniz. Yolunda gitmeyen herhangi bir durum gördüğünüzde en baştan konuşun, zaman kaybetmeyin ve müdahale edin" diye konuştu.
"Kısa bir süre de olsa çocukla kaliteli vakit geçirin"
Psikolog Hilal Aktaş, çocuk bakımında destek alınsa bile, çocuğun sağlıklı gelişimi için ebeveynlerin çocukla kaliteli zaman geçirmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Anne ve bebek arasında kurulacak sağlıklı ilişki bebeğin temel güven duygusunun gelişmesini sağlıyor. Ancak sağlanan bu duygunun kalitesi ve sürekliliği için sık bakıcı değiştirmemek gerektiğinin altını çizen Psikolog Hilal Aktaş, "Sık bakıcı değiştirme, özellikle yaşamın ilk iki yılında çocuklarda ’güvensiz bağlanma’ denilen duruma neden olabiliyor. Bu çocuklar, büyüdüklerinde sağlıklı ilişkiler kurmakta zorluk çekebiliyor. Çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde ise artık sosyalleşme çağındadır. Anne ve babadan uygun bir şekilde ayrı kalabilmeyi bu yaşta öğrenir. Bu nedenle de bu yaş kreşe başlamak için uygun bir yaş olarak görülür" ifadelerini kullandı.