BİR HAFTADA İÇME SUYU NASIL ARINDI ?
Sağlık Bakanlığı, 20 damacana su firmasının üretimini durdurup markaları teşhir gerekçesini ‘E.Coli’ bakterisinin üremesi olarak açıkladı.
Bir hafta sonra da 15’ine yeniden üretim izni verdi. Uzmanlar kaynak sularında çok güçlü zehir ya da toksin üretebilen bu bakterinin bir haftada arınamayacağını belirtiyor.
Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 20 damacana su firmasının üretimini durdurup, markaların isim isim teşhir edilmesinin gerekçesi de ‘sudan sebepler’ değil, aksine dolum tesislerinden alınan numunelerde sağlık açısından ciddi risk oluşturabilecek ‘E.Coli bakterisinin üremesi’ne bağlandı.
BİR HAFTADA TEMİZLİK
4 milyar liralık dev pazardan 2 milyar 680 milyon liralık aslan payını alan damacana suda dengeleri alt üst eden, tüketiciyi panikleten 20 firmanın teşhir edilip, tesislerinin kapatılmasının ardından ne değişti de bir hafta geçmeden bu tesislerde üretilen sular pürü pak hale geldi. Bakanlık, nasıl oldu da kapattığı bu 20 tesisten 15’inde yeniden üretim izni verdi?
DEĞİRMENCİ: TEMİZLEMEK ÇOK ZOR
Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Değirmenci’nin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki içme suyu kaynaklarının yüzde 70’i yerleşim birimleri içinde bulunuyor. Bu oran ihtiyacının bir kısmını yeraltı sularından karşılayan illerde yüzde 87’lere çıkıyor. Kirlenmiş yeraltı sularını temizlemek ise çok zor veya imkânsız. Değirmenci topraksuenerji.org adlı internet sitesindeki araştırmasında da yeraltı su kaynaklarının korunmasının titizlikle yürütülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
DIŞKIYLA SUYA BULAŞIR
Genelde E.coli kısaltması ile veya koli basili olarak bilinen Escherichia coli, memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan faydalı bakteri türlerinden biri. E.coli’nin çevresel sularda varlığı dışkı kirlenmesinin belirtisidir. Gıdaların yıkanması patojen E. coli enfeksiyonun yeme yoluyla yayılmasını engeller. E. coli bulaşmış yiyeceklerin ve suyun kaynatılması etkilidir.