Böbrekler dengeyi sağlayamıyor

7 erişkinden birinde kronik böbrek yetmezliği var

Böbrekler normalde akıl almaz oranda süzme ve denge sağlama potansiyeli içermesine rağmen, modern çağdaki dengesiz beslenme karşısında çaresiz kalıyor..
Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arı

7 erişkinden birinde kronik böbrek yetmezliği var

Böbrekler normalde akıl almaz oranda süzme ve denge sağlama potansiyeli içermesine rağmen, modern çağdaki dengesiz beslenme karşısında çaresiz kalıyor..

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arınsoy, Türkiye'de 10 yıllık süreçte böbrek yetmezliği bulunan hasta sayısının 2,5 kattan fazla arttığını belirterek her 7 erişkinden 1'inde bu rahatsızlığın görüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Arınsoy, "32. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi" kapsamında düzenlenen basın toplantısında, böbrek yetmezliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kronik böbrek yetmezliğinde farkındalık zayıf

Türkiye'de diyalize giren ve böbrek nakli yapılan 71 bin hasta olduğunu belirten Arınsoy, "Böbrek yetmezliği erken saptandığında önlenebilir ve ilerlemesi durdurabilir bir hastalıktır" dedi.

Kronik böbrek yetmezliğinin toplumlardaki farkındalık oranının çok düşük olduğunu, bu yüzden hastalığın genelde son evrede fark edildiğini kaydeden Arınsoy, "Türkiye'de 2001 yılında milyon nüfus başına 314 olan böbrek yetmezliği hasta sayısı yaklaşık 10 yıllık sürede 2,5 kattan fazla artmıştır. Yani her 7 erişkinden 1'i kronik böbrek yetmezliği yaşamaktadır" diye konuştu.

Kalp damar hastaları, düşük ağırlıklı dünyaya gelen bebekler ve 65 yaş üstündekilerin risk altında olduğunu vurgulayan Arınsoy, böbrek yetmezliğinin erkeklerde daha sık görüldüğünü belirtti.

BÖBREKLER NE İŞE YARAR?

Böbrekler karın arka duvarında, bel bölgesinin iki yanında yer almaktadır. Her biri ortalama 10 cm boyuna, 150 gram ağırlığa sahiptir. Kuru fasulye tanesi şeklinde iki adet böbreğe sahibiz.

Böbrekler kanda bulunan zararlı atıkları ve üreyi süzer ve idrar biçiminde vücudumuzdan dışarı atar. Kanımızda bir tek atık madde yoktur elbette. Bunlara ek karbonhidratların, yağların ve proteinlerin sindirilmesinde meydana gelen küçük moleküller ile vitamin ve su gibi yararlı maddeler de vardır. Kanımız, böbreğin ana birimi nefronlarca süzülerek arındırılır.

Böbreklerin görevleri şöyledir:

– Kanımızın asit-baz dengesini aynı tutmak.
– Vücudun su ve elektrolit dengesini düzenlemek.
– Vücuttaki zararlı maddeleri idrar ile dışarı çıkmasını sağlamak.

-Sağlık bütçesinin yüzde 5'den fazlası böbrek hastalarına gidiyor

Diyaliz ve böbrek nakli tedavilerinin sağlık bütçesini tehdit ettiğini anlatan Arınsoy, "Sosyal güvencesi olsun olmasın tüm hastaların diyaliz tedavisi ve böbrek nakli giderleri ile kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanmaktadır. Tabii ki bu hizmetin bedeli ağırdır. Toplam sağlık bütçesinin yüzde 5'den fazlası bu hastaların tedavisi için harcanmaktadır. Diyalize her yıl 10 bin yeni kişi dahil olmaktadır" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Arınsoy, böbrek hastalıklarını önleme programlarına önem verdiklerini belirterek, "Canlı verici fazla ama kadavradan nakil az. Bunu arttırmak gerekiyor" dedi.

Toplantıya katılan dernek İkinci Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, Genel Sekreter Prof. Dr. Siren Sezer, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Soner Duman, Prof. Dr. Bülent Altun, Prof. Dr. Bülent Tokgöz ve Prof. Dr. Zeki Tonbul da diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları hakkında açıklamalarda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri