14 yaşındaki çocuğa geniz eti ameliyatı yapan ancak parçayı patolojiye göndermeyen doktor, kanser teşhisi üzerine, ailenin açtığı tazminat davasıyla karşı karşıya kaldı. “14 yaşındaki bir hastada kanser olabileceği hiçbir doktorun aklına gelmez” diyen doktor, aileyle anlaşarak 45 bin lira ödedi.
Kayseri’de bir hastanede geniz eti operasyonu yapılan 14 yaşındaki U.K.’dan alınan parçayı patolojiye göndermeyen doktor S.K., kanser teşhisi üzerine davayla karşı karşıya kaldı. Şikâyetinin devam etmesi üzerine 3 ay sonra başka bir hastaneye götürülen U.K.’nın, literatürde çocuklarda binde bir oranında görülen bir hastalık olan geniz eti ve burnun arka kısmında yer alan “nazofarenks kanseri” olduğu belirlendi.
160 BİN LİRALIK DAVA
Aile, doktorun hatası olduğunu öne sürerek toplam160 bin liralık tazminat davası açtı. Dilekçede, “Ameliyat sonrası şikâyetlerinin geçmemesi üzerine defalarca gittiğimiz halde durumu önemsemediği gibi özensiz bir tavır içindeydi. Kanser tanısını zamanında koymuş olsalardı, tedavisi de erken başlayacaktı” denildi. Doktor savunmasında şu görüşlere yer verdi:
“36 yıllık tecrübeli bir hekimim. Geniz eti ameliyatıyla hastanın kanser hastalığına yakalandığı ve hastalığın ilerlediği suçlamalarını kabul etmem mümkün değil. Hiçbir doktor 14 yaşında bir hastadan alınan geniz eti parçasına patolojik tetkiki yaptırmaz. Böyle bir teamül yoktur.”
Dava sürecinde alınan bilirkişi raporunda da, nadir görülen bir kanser türü olsa da doktorun parçayı laboratuvara göndermesi gerektiği belirtildi ve doktorun tamkusurlu olduğu vurgulandı. Tazminat davası, aile ile doktorun uzlaşmasıyla son buldu. Doktor, aileye 45 bin lira tazminat ödedi. Bu arada çocuğun kanser tedavisinin sürdüğü öğrenildi.