Bu hizmet artık SGK kapsamında

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, epidural anestezinin Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) kapsamına alındığını belirterek, "Epidural anestezi uygulandığında daha az Ağrıhissed

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, epidural anestezinin Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) kapsamına alındığını belirterek, "Epidural anestezi uygulandığında daha az Ağrıhissedildiğinden anne adayı normal doğumdan kaçmayarak bu yöntemi tercih edebiliyor" dedi.
 
AZ ÜCRETLE HİZMETE ULAŞABİLECEK
 
esmi Gazete'de yayımlanan SağlıkUygulama Tebliği'ne göre Sgk'nın epidural anesteziyle doğumu "İstisnai SağlıkHizmetleri"nden çıkardığını, anne adaylarının böylelikle Sgk anlaşmalı hastanelerde de daha az ücret ödeyerek bu hizmete ulaşabileceğini söyledi.
 
"YÖNTEM NORMAL DOĞUM ORANINI ARTIRIYOR"
 
Epidural anestezinin hem sezaryen hem de normal doğumda başvurulan ve hastanın konforunu arttıran bir yöntem olduğunu belirten Buyru, "Bu yöntem normal doğum oranını arttırıyor. Epidural anestezi uygulandığında daha az Ağrı hissedildiğinden anne adayı normal doğumdan kaçmayarak bu yöntemi tercih edebiliyor. Uygulamanın Sgkkapsamına alınması olumlu bir adım ancak daha çok anestezi uzmanına ihtiyaç var." diye konuştu.
 
UZMAN SAYISI YETERLİ DEĞİL
 
Prof. Dr. Buyru, özellikle kamu ve üniversite hastanelerinde doğum için epidural anestezi uygulayacak uzman sayısının her zaman yeterli olamayabildiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
 
"Epidural anestezi bir kere yapılıp bırakılan bir işlem değil. Hastaya doğumun belirli aşamalarında uygulanıyor. Hastanın ağrılarına ve doğumun ilerleyişine göre anestezi uzmanının tekrar tekrar ilaç vermesi gerekebiliyor. Bu da hastanın takibinde Kadın doğum uzmanının yanı sıra anestezi uzmanının da orada bulunmasını gerektiren bir durum. Belden aşağısını uyuşturup gebenin Ağrı duymasını ortadan kaldıran, Ağrı hissini azaltan bu yöntem korkulacak bir uygulama değil. Felç olma ya da ciddi komplikasyonlar, belden aşağısının tutmaması ya da buna benzer problemler neredeyse milyonda bir görülecek şeyler. Yolda yürürken bile o kadar riskle karşı karşıyasınız. Sadece zaman zaman doğum esnasında hastanın ıkınmalarını azaltarak doğum sürecinin uzamasına neden olabilir. O da sabırla davranıldığında üstesinden gelinebilecek bir şeydir: "

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri