Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Dairesi, e-Reçete uygulamasının etkin ve sorunsuz bir şekilde devamı için ''e-Reçete İlaç ve Diğer Farmasötik Ürünler Listesi''ne yeni ilaçların eklenmesi veya listede var olan bazı ilaçların aktif veya pasif duruma alınması işlemlerini sürdürüyor.
Piyasada bulunmayan ilaçların hekimler tarafından reçete edilmesinin, vatandaşların ve sağlık çalışanlarının zor durumda kalmasına neden olmasından yola çıkan Kurum, bu listede yer alan ürünlerin aktif/pasif durumunun doğruluğunu sağlamak için çalışma başlattı. Bu kapsamda, piyasada bulunduğu yazılı olarak beyan edilen ürünler, ''e-Reçete İlaç ve Diğer Farmasötik Ürünler Listesi''ne eklenecek. İlaçların piyasada bulunduğuna dair beyanlar, Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Dairesi'nin Akılcı İlaç Kullanımı Birimi'ne yapılacak.
Sahadan alınan geri bildirimler ve piyasa araştırmaları neticesinde piyasada bulunmadığı anlaşılan, İlaç Takip Sistemi (İTS) sorgusunda üretim bildirimi yapmadığı veya piyasada bulunmadığı görülen ürünler ise ''e-Reçete İlaç ve Diğer Farmasötik Ürünler Listesi''nde pasif duruma alınacak.
Böylece, piyasada bulunmayan ilaçların hekimler tarafından reçete edilmesi ve vatandaşın mağdur olması önlenecek.
Liste her salı güncellenecek
Aktif, pasif, pasife alınacak, yeni eklenen ve değişiklik yapılan ilaçlara ilişkin güncel listeler, her hafta salı günü 18.00'e kadar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun resmi internet sayfasında ''SKRS3 e-Reçete ilaç listesi'' bölümünde yayımlanacak. Listeye ilişkin itirazlar yine Kuruma yapılacak.
Resmi başvurular, en kısa zaman içerisinde değerlendirmeye alınacak ve piyasada bulunma durumu ile ilgili gerekli sorgulamalar yapıldıktan sonra bir sonraki haftada yayınlanacak listeye yansıtılacak.
''Pasif ilaçlar verilemiyor, hasta ilaca ulaşamıyor''
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, hekimlerin kullandıkları programda ilaç listelerinin güncel olmadığını, bu nedenle hastalara üretilmeyen ve piyasada bulunmayan ilaç yazıldığını söyledi.
Hekimlerin hastalara e-reçete düzenlerken kullandıkları programda bulunan ilaç listelerinin güncel olmaması sebebiyle, SGK sisteminde pasif olan barkodlu bir ilacın reçete edilebildiğini anlatan Saydan, ''Ancak MEDULA programında ilgili reçete aktarımında bu pasif barkodlu ilaçlar verilemiyor. Bu nedenle hasta, tedavisi için gerekli olan ilaca ulaşamıyor'' dedi.
e-Reçete yazan doktorların yazılım programlarındaki ilaç listelerinin Sağlık Bakanlığı'ndan alındığına dikkati çeken Saydan, ''Sağlık Bakanlığı tarafından ödenen ilaçların listelerinin çok ivedi olarak SGK sistemindeki ilaçlara uyumlu hale getirilerek güncellenmesi gerektiğini taraflara ilettik. Piyasada olmayan ilaçların ödeme listesinden çıkarılmasına ilişkin başlatılan bu çalışma son derece önemli'' diye konuştu.