Burnu tıkalı çocuk, rahat nefes alamadığı için gece boyu rahat uyuyamıyor. Sabahları baş ağrısı, huzursuzluk ve gerginlikle uyanıyor. Bundan dolayı çevresi ile uyum sorunları yaşamaya, davranış bozuklukları sergilemeye ve okulda konsantrasyon güçlükleri çekmeye başlıyor.
Bu tablodaki çocukların hiperaktivite yani dikkat eksikliği tanısıyla tedavi görmeye başladığını belirten Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, sorunun dikkat eksiliği değil, burun tıkanıklığı olduğunu belirterek önemli açıklama ve tavsiyelerde bulundu.
Burundan sorunsuz bir şekilde nefes alabilmenin yetişkinler için olduğu kadar çocukların sağlıklı bedensel ve ruhsal gelişimleri ve de yaşam kaliteleri içinde çok büyük önem taşıdığına dikkate çeken Tabak, çocuklardaki burun tıkanıklığının en önde gelen nedeninin alerjik nezle olduğunu belirtti. Burnun ısıtıcı, nemlendirici ve partikülleri temizleyici rolünün solunum yolu enfeksiyonlarına daha az yakalanmayı sağladığını belirten Tabak, özellikle mikroplarla ilk kez temas etmeye başlayan okul ve yuva çağındaki çocuklarda sağlıklı nefes alabilmenin çok daha büyük önem taşıdığını vurguladı.
Burnu tıkalı olan çocukta zamanla uyku apnesi görülmeye başladığını belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Uykusunda huzursuz, horlayan, iç çeken çocuğun zaman zaman nefes almaya ara verdiği gözlenir. 20 saniyeden başlayıp 40-60 saniyeye uzayabilen bu nefes almama süreçlerinin ardından vücut oksijensiz kalır. Beyin hafifçe uyanıklık haline geçerek vücuda nefes alması için alarm verir ve çocuk aniden derin bir nefes alır. Bu süreçler gece boyunca yüzlerce kez tekrarlanır ve çocuğun uyku kalitesi bozulur. Gece boyu rahat uyuyamayan ve terleyen çocuk, sabahları baş ağrısı ile uyanır. Gündüz uykulu ve yorgun olur. Gün içinde derslerine konsantre olamaz, ders başarısı düşer. Etrafına karşı davranış bozuklukları sergiler. Hiperaktiftir. Bu durum birçok kez hiperaktivite, dikkat eksikliği bozukluğu tanısıyla tedavi edilir” açıklamasında bulundu.
Uyku apsesinden dolayı gece boyu terleyen çocuğun geceleri idrarını tutamadığını belirten Yonca Tabak, “Daha önce idrarını tutabilen çocuk gece altını ıslatmaya başlayınca; davranış bozuklukları sergileyeme başlar ve psikolojik açıdan takibe alınır. Ancak aslında ana sorun burun tıkanıklığıdır” dedi.
Alerjik nezlede tekrar eden enfeksiyonların çoğu kez geniz eti ve bademcik büyümesi ile sonuçlandığını söyleyen Prof. Tabak, “Cerrahi operasyonlarla geçici çözümler üretilse de alta yatan alerjik neden tedavi edilmediği müddetçe 4 çocuktan birinde şikayetlerin tekrarlaması mümkündür” açıklamasında bulundu.
Çocuklarda alerji tedavisinin bir bütün olarak yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak şu bilgileri verdi: “Sorumlu alerjinin saptanmasının ardından kökten çözüm dilaltı aşı tedavisi ile mümkündür. Tedavi sonucu burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzelir, uyku kalitesi düzelen çocuğun okul başarısı yükselir, gece uykuda büyüme hormonu salgısı artacağından büyümesi hızlanır".