“Altıncı hastalık” bebeklerde ve çocuklarda sık görülen hastalıklar listesinde yer alıyor. İsmini pek fazla duymadığımız bu hastalık özellikle kış aylarında görülüyor, vücutta kızarıklıklarla başlıyor, yüksek ateşle çocuğunuzu yatağa düşürüyor.
Altıncı hastalık denmesinin nedeni ise, çocuklarda sık görülen suçiçeği, kızamık gibi hastalıklardan sonra gelmesi…
Çocuk doktoru İbrahim Ethem Çağlan hastalıkla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Çağlan, “Yüksek ateşle başlar bir ila üç gün sürer. Bazen beş, yedi gün de sürebilir ama ilk üç günlük hastalığı diye biliniyor genellikle… Çok yüksek ateş de olabilir hafif nezle burun akıntısı gibi şeffaf burun akıntısı gibi belirtileri de verebilir. Ama çoğunlukla şiddetli olanlar tehlikeli” dedi.
Altıncı hastalık viral bir hastalık olarak tarif ediliyor yani kızamıkçık benzeri döküntüler oluyor ama kızamıkçıktan daha farklı…
Her 5 çocuktan birinde bu hastalık görülüyor. Öksürük ve hapşırmayla yayılan bu hastalıktan dolayı havale geçirme riski var.
Her çocuğun havale geçirme eşiği farklı olabilir. Vücut sıcaklığının 37,5 dereceyi geçtiğinde önlem alınması gerekli olabiliyor
Çocuk doktoru Çağlan, “Bu tür hastalıklarla birlikte ortakulak iltihabı zatürre, bronşit gibi enfeksiyonlar olabilir. Bakteriyel bir enfeksiyona dönmüşse antibiyotik kullanmak gerekir. Ama viral olduğunda bronşitlerin çoğu viraldir. Antibiyotik vermek gerekmez." dedi.
Bu hastalığın tedavisinde çocuklara bol sıvı verilmeli, çocuk yaşına ve özel durumuna göre de bu durum değişebilir.