Çocuklarda ishal vakasında artış

Trabzon'da son günlerde çocuklarda ishal vakalarında artış yaşanıyor. Hastanelerin çocuk polikliniklerinde sıkça ishal vakalarına rastlanırken, Trabzon Özel İmperial hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Nevzat Akkol, "İshal, özellikle ilk 2 yaştaki ölüm se

Trabzon'da son günlerde çocuklarda ishal vakalarında artış yaşanıyor. Hastanelerin çocuk polikliniklerinde sıkça ishal vakalarına rastlanırken, Trabzon Özel İmperial hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Nevzat Akkol, "İshal, özellikle ilk 2 yaştaki ölüm sebeplerinin başında gelen bir hastalıktır" dedi.

Çocuklara mutlaka temiz olduğuna inanılan suların içirilmesi gerektiğini belirten Dr. Akyol, banyo sularının da temiz olması gerektiğini kaydetti. Dr. Akkol, "İshal, özellikle ilk 2 yaştaki ölüm sebeplerinin başında gelen bir hastalıktır. Günde 3 kereden fazla sayıda sulu dışkılama, ishal olarak kabul edilir. Yalnızca sık dışkılama, kıvam bozuk değilse ishal sayılmaz. 7 güne kadar iyileşen ishaller akut, 14 güne kadar uzayan ishaller inatçı, 14 günden uzun süren veya yinelenen ishaller kronik ishal
olarak değerlendirilir. Her 3 tip ishalin yaklaşım ve tedavisi farklıdır. En sık rastlanan ishal tipi 7 günden az süren, akut olarak adlandırılan ishallerdir. Ülkemizde mevsimsel değişiklikler göstermekle birlikte, akut ishallere sıklıkla virüsler, bakteriler ve daha az sıklıkla parazitler sebep olmaktadır. Bu mikroorganizmalar kirli sulardan (klorlanmamış içme suyu, kirli havuz ve deniz suları), iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden, hijyenik olarak iyi saklanmamış yiyeceklerden bulaştığından ishalden
korunmak öncelikle alınması gereken tedbir olmalıdır. Bunun için de yapılabilecek işlemler şunlardır: Çocuğunuza temiz olduğuna inandığınız suları içirin ve banyo ettirdiğiniz suların da temiz olup olmadığına dikkat edin. Eğer temizliğinden emin değilseniz, suyu en az 10 dakika kaynatın ve ılıdıktan sonra kullanın. Çocuğunuza pastörize süt ve şişelenmiş meyve suyu verin veya normal sütü kaynama noktasına geldikten sonra 5-10 dakika daha kaynatın ve soğuduktan sonra içirin. Taze meyve ve sebzeleri iyice ve temiz suyla yıkamadan yedirmeyin. Et, balık ve deniz ürünlerini iyice pişirerek yedirin. Pastörize sütten yapılmış peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler yedirin. Açıkta satılan yiyecek almamaya dikkat edin. Sıcakta beklemiş yiyeceklerden yedirmeyin. Yemekten önce ve tuvaletten sonra ellerini en az 10 kez oğuşturarak yıkamasına özen gösterin" dedi.

Buzdolabından çıkarılan yiyeceklerin buhar çıkıncaya kadar kaynatılarak yenir duruma getirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Akkol, "Akut ishallerde en sık ölüm sebebi, hayatın devamı için gerekli olan su ve minerallerin vücuttan çok fazla miktarlarda kaybedilmesidir. Dolayısı ile kaybedilen su ve minerallerin yerine konulması hayati öneme sahiptir. Hafif sıvı kaybı olan bebeklere, ağızdan sıvı tedavisini sağlayan tuzlu şekerli toz poşetleri hazırlanarak, her ishal sonrasında 100-200 ml içirilir.
Böylece bebeklerin sıvı, enerji ve mineral ihtiyacı karşılanabilir. Beraberinde ishal diyeti olarak verilebilecek yiyecekler yoğurt, meyvelerden muz, şeftali, elma, çiğ havuç, patates püresi, yağsız pilavdır. Ancak günde 10'dan fazla kusma, yüksek ateş, genel durum bozukluğu ve beslenme problemi olan çocuklar vakit geçirmeden hastaneye ulaştırılmalıdır" ifadelerinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri