Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfsızsıhha Merkezi Başkanlığı Zehir Danışma Merkezi'nin '114' numaralı telefonuna yapılan başvuruların büyük bölümünün ilaçtan zehirlenen çocuklarla ilgili olduğu vurgulandı. Buldukları her şeyi ağızlarına götüren çocukların, 'şeker' diye verilen ilaçların tehdidi altında olduğu kaydedildi.
Zehirlenmeye neden olan maddelerin başında ilaçlar ilk sırada, evlerde kullanılan kimyasal maddeler (deterjanlar, kibrit, naftalin) ikinci sırada, tarım ilaçları ise üçüncü sırada yer alıyor. Çocuklarda zehirlenmeye yol açan ilaç grupları arasında trisiklik antidepresanlar, ağrı kesici ve ateş düşürücülerle alerji tedavisinde kullanılanlar ilk sıralarda bulunuyor.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Çocukluk çağı zehirlenmeler genellikle ev ortamında gerçekleşiyor. Küçük yaş grubundaki vakaların büyük çoğunluğunu erkek çocuklarının oluşturmasının daha hareketli, meraklı ve karıştırıcı olmalarından kaynaklanıyor. Evlerde ilaçların, kapağı çocuklar tarafından açılması mümkün olmayan bir ecza dolabında saklanması gerekiyor. Çocuklar ateş düşürücüler gibi tadı güzel şurupları 'şeker niyetine' içip istenmeyen sonuçlara davetiye çıkarıyor. Böyle bir zehirlenme karaciğere büyük zarar verebilir.
Zehrin akciğere yayılmasına yol açabileceği için çocuk kusturulmadan hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Büyüklerin kullandığı ilaçlar çocuğa oynaması için verilmemeli."