Doğal yoğurdun depresyon tedavilerinde etkili olabileceği belirtildi. Yoğurt içinde bulunan probiyotiklerin kişinin ruh halini artırıcı görev gördüğü çünkü beynin bir bölgesini etkilediği ifade edildi. Daha önceki çalışmada yararlı bakterilerin tavşan beynine yararlı olduğu ama aynı etkinin insan beyninde olup olmadığı yönünde bir araştırma mevcut değildi.
Araştırmada probiyotik yoğurtlar günde iki kez bir ay boyunca yiyen insanların beyinlerinde değişim gözlemlendi. Hem beyin aktivitelerinin dayanması hem de 'duygusal dikkat görevi'ne tepki vermesi açısından bu hareketlilik izlendi.
Simbiyotik bağırsak bakterilerinin -insan sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmaların karmaşık ekosistemi- bağışıklık sistemini güçlendirmede, sindirim ve hatta sağlıklı kilo ve tansiyonun düzenlenmesinde yardımcı olduğu biliniyordu.
UCLA Tıp Okulu'ndan Dr. Kirsten Tillisch "Bizim bulgularımız yoğurdun içinde bulunan bazı bileşenler çevreye karşı beynimizin verdiği tepkiyi değiştirdiğini gösterdi. Bize göre beyin ile bağırsak arasında iki şeritli bir yol var" dedi.
Tillisch ve ekibi yaşalrı 18-53 arasında değişen 36 sağlıklı kadın ile çalışmaya başladı. Bu kadınlar üç gruba ayrıldı. Birinci grup bir ay boyunca günde iki kez canlı bakteri kültürü olan yoğurt yedi. Diğer grup içinde yaşayan bakteri olmayan süt ürünleri tüketti ve son grup süt ürünleri olmayan yiyecekler tüketti.
Çalışmaya başlamadan ve sona erdikten sonra katılımcıların betin taraması yapıldı. Araştırma sonunda probiyotik yoğurt yiyen kadınların beyinlerindeki duygusal faaliyetlerin azaldığı tespit edildi. Doğal bakteri olmayan süt ürünleri ve diğer besileri tüketenlerin beyinlerinde bir değilşiklik gözlemlenmedi.