Dikkat eksikliği, çocuk ve yetişkinlerde ciddi sorunlara neden olabiliyor. Çocuklukta genellikle okul hayatında, arkadaşları arasında, aile yaşantısında dikkat eksikliğinden dolayı sorunlar yaşıyor. Yetişkin kişilerde ise iş hayatı, özel hayatı ve yine aile hayatında sorunlar yaşamasına neden oluyor. Dikkat eksikliğinin temelinde odaklanma sorunun yaşanması başarısızlıklara da neden olabiliyor.
Dikkat eksikliği nedir? Ne gibi sorunlara neden olur? Kurtulmak mümkün mü? Direk kişinin hayatını etkileyen dikkat eksikliği sorununu Psikolog Berna Görgülü Çelik kurtulmanın yollarını AjansHaber’e anlattı.
“TEK BİR UYARANA ODAKLANAMAMA SORUNUDUR”
Dikkat eksikliği çocuğun başka uyaranları görmeden tek bir uyarana odaklanamama sorunu olarak tanımlayan Çelik şu şekilde devam etti:
Mesela ders çalışırken sadece ders çalışmaya odaklanamaması, oyuncakla oynarken sadece oyuncakla oynayamaması, bir odaya girdiğinde tüm uyaranları görüp dikkatinin dağılması gibi durumlara dikkat eksikliği diyoruz.
“ANNE BABALAR GÖZLEMLEYEREK ANLAYABİLİRLER”
Çelik, “Dikkat bozukluğunun en önemli özelliği olan çocuğun bir şeyle uğraşırken ona odaklanamaması gibi durumu anne-babalar gözlemleyerek anlayabilirler. Dikkat eksikliği olan çocuklarda genellikle hiperaktiflik ve hareketlilik söz konusudur. Bunun dışında çocukta öfke patlamalarına neden olur ya da çocuk bir şeyi çok istediği zaman sinirlenmesine neden olabilir.“ diye konuştu.
HAMİLELİKTE AĞIR İLAÇLAR KULLANAN ANNELER DİKKAT!
Dikkat eksikliğinin oluşumu birçok nedene bağlı olabileceğinden bahseden Çelik ayrıca “Çeşitli araştırmalar devam ediyor ama tam bir neden belli değildir. Özellikle 2 kilo altında doğan çocuklarda genetik bir takım etkenler olduğu söyleniliyor. Hamilelik esnasında anne ağır ilaçlar kullandıysa çocuklarda dikkat eksikliği görülme oranı çok fazla. Eğer anne veya babada varsa çocukta olma ihtimali var. Çocuğun küçüklükte yaşadığı travmalarda neden olabiliyor. Anne veya babanın aşırı kuralcı ve tutucu olmaları da çocuğun çok fazla duygusal dağılma yaşayıp herhangi bir şeye odaklanmasını engelleyebilir.” diye ekledi.
“ÖFKE KONTROL BOZUKLUĞU DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR”
“Çocukluğunda dikkat eksikliği olan kişilerde yetişkinliklerinde de devam ediyor. Akademik yaşantılarında ciddi oranda düşme oluyor. Psikolojik rahatsızlığı olan hastalarımızda çok ciddi şeyler olabiliyor. Bu tip çocuklarda panik atak olma ihtimali olabilir. Dikkat eksikliği olan kişilerde öfke kontrol bozukluğu daha çok görülüyor. Bu kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Tam bir şey söylemek çok doğru olmaz.“
“HER ŞEY ÇOCUĞUN İHTİYACINA GÖRE ŞEKİLLENİYOR”
Öncelikle aileden ayrıntılı bir teftiş alıyorum. Çocuk küçüklüğünden itibaren ne yaşamış onları öğreniyorum. Yani geçmiş analizi yapıyorum ve kaynağını bulmaya çalışıyoruz. Dikkat eksikliği üzerine bir takım egzersizler yapıyoruz. Bunu üzerine kişiye özel programlar hazırlıyoruz. Bunu dışında aileyle birlikte çalışıp bir program tertipleyebiliyoruz. Her şey çocuğun ihtiyacına göre şekilleniyor.