Kamu Hastanelerinin ilaçlara sahip çıkamayacaklarını iddia eden Saydan, bu öngörülerinin de daha önce basında yer alan hastanelerin onkoloji servisleri ve eczanelerinden milyonlarca liralık kanser ilacının çalınmış olmasıyla doğru çıktığını belirtti.
Devletin bu uygulamayla zarar edeceğinin altını çizen Nurten Saydan, "2005 öncesinde yaşanan sıkıntılar yine baş gösterecek. Kanser ilaçları çalınacak, merdiven altlarında hastalara yüksek fiyattan satılacak. Belki de hastalarımız ilaçsız kalacak" dedi. 254 kalem ilacın listesinin hastanelere gönderildiğini belirten Saydan, "İlaçların kullanımını İTS ile yapacakları ifade ediliyor. Ama bu sistemi daha hastaneler kullanmıyor. Nasıl takip edecekleri belli değil" diyerek tepksini dile getirdi.
HASTALARIN TEDAVİ SÜRECİ İNSAFA BIRAKILACAK
Bu uygulamanın büyük bir yanlış olduğunu vurgulayan Saydan, açıklamasına şöyle devam etti: "Vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 2005 yılında SSK eczaneleri kapanarak, SSK'lı hastalar serbest eczanelerden ilaç almaya başladılar. Bu durum SSK eczanelerindeki ilaç kuyruklarını bitirdi. Devletin yüksek ilaç maliyeti aşağıya çekildi ve ihale yolsuzluklarının önüne geçildi. Ancak sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile kanser ilaçlarının 1 Temmuz'dan (yarından) itibaren hastanelerden satılacağı duyuruldu. Bu gerçekleşirse hastaların tedavi süreçleri hastanelerin satın alma (ihale) bölümlerinin insafına bırakılacak. Elde mevcut olmayan, biten ürünler için açılacak ihale şartnameleri ve uzun ihale süreçleri tedavilerde aksama ve gecikmelere neden olacak. Hastane stokunda bulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebi ile doktorun tercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak. Kendi kullandığı ilaçları bulamayan ve hastalık nedeniyle hassas olan hasta ve yakınları mecburen kendi ilaçlarını kullanmak isteyecek ve ücretli olarak eczanelerimizden temin yoluna gidecek. Bu da hastaların ekonomik açıdan karşılayamayacağı ekstra bir yükün altına girmelerine, evlerini barklarını satmalarına ve tedaviye ulaşamayarak sağlıklarını tamamen kaybetmelerine neden olacak."
YOLSUZLUKLAR ARTACAK
Nurten Saydan, kanser ilaçlarının pahalı olmasından kaynaklı olarak çeşitli yolsuzluklara davetiye çıkaracağını da savundu. Saydan açıklamasının devamında, "Hastaneler bu ilaçlara sahip olamayacak. Daha önce olduğu gibi, kötü niyetli kişiler bu ilaçları ele geçirerek merdiven altında ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyattan satacak. Yahut yurt dışında müşteri bulacaklar. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak Danıştay'a dava açtık. Danıştay'ın bu yanlış uygulamaya 'dur' diyeceğine inanıyoruz. Çünkü, ilaç eczanelerden eczacı danışmanlığında alınır. Hastanelerden eczacısız bir şekilde ve eczane dışında kargo veya postacılarla eczacılık yapılamaz. Yetkililerin bir an önce bu yanlıştan dönmeleri gerekir. Zira tüm dünyada ilaç eczaneden eczacı eli ile temin edilir" dedi