Diş hekimliğinde yeni dönem

Bilgisayar destekli tasarım ve üretim yapma imkânı veren dijital diş hekimliği ile madde kaybı yaşanan dişlere uygulanacak olan kaplama ve porselen dolgu aynı seans içerisinde hastaya teslim ediliyor.Bir kısmı kırılan, çürüyen, geniş dolgulu ya da madde k

Bilgisayar destekli tasarım ve üretim yapma imkânı veren dijital diş hekimliği ile madde kaybı yaşanan dişlere uygulanacak olan kaplama ve porselen dolgu aynı seans içerisinde hastaya teslim ediliyor.

Bir kısmı kırılan, çürüyen, geniş dolgulu ya da madde kaybı olan dişlere uygulanan kaplama ve dolgu tedavisi Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ndeki bilgisayar destekli tasarım ve üretim cihazıyla dakikalar içerisinde gerçekleşiyor. Özellikle tedaviye uzun zaman ayıramayacak koşullara sahip hastalar için büyük kolaylık anlamına gelen cihaz, laboratuvar sürecini ortadan kaldırarak zamandan tasarruf sağlıyor.

"AĞIZ İÇİNDEN DİJİTAL BİR ÖLÇÜ ALIYORUZ"

Cihazın çalışma prensibi hakkında bilgi veren Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Çelik, bu yöntemle dişe uygulanacak restorasyonu yaklaşık 1 saat içerisinde hastaya teslim ettiklerini söyledi. Dolgu ve kaplama işleminin geleneksel yöntemlerin aksine çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini belirten Doç.Dr.Gözde Çelik, “Cihazın kamerası yardımıyla ağız içinden dijital bir ölçü alıyoruz. Bu görüntü bilgisayar ekranına aktarılıyor ve 3 boyutlu bir model hazırlanıyor. Ondan sonra tasarımı yapıyoruz yani dizaynını, yüksekliğini, yan dişlerle temasını ve şeklini seçebiliyoruz.

Tasarımı bitirdikten sonra istediğimiz renkteki hazır porselen bloğu yontma makinesinin içine yerleştiriyoruz ve üretim işlemi başlıyor. Sistemin verdiği sürenin sonunda yontma işlemi bitmiş ve restorasyon tamamlanmış oluyor. Son olarak kaplama ve porselen dolguyu hastaya aynı seansta yapıştırarak teslim ediyoruz. Hastaya ilave bir bekleme zamanı çıkarmayan bu yöntemle hızlı ve güvenilirliği kanıtlanmış restorasyonlar yapıyoruz”
dedi.

"ÖLÇÜ MALZEMELERİ İLE UĞRAŞMIYORUZ"
 
Bilgisayar destekli tasarım ve üretim cihazları ile yapılan restorasyonun çok modern bir yöntem olduğunu ve hastaların ilgisini çektiğini belirten Doç.Dr.Gözde Çelik, “Ölçü malzemeleri ile uğraşmıyoruz. Midesi bulanan veya vakit darlığı yaşayan hastalar için çok avantajlı bir yöntem. Kamerayla hemen ölçü alınması hastalara çok enteresan geliyor” dedi.

Çelik, sistemin, geleneksel yöntemden farkını ise şu sözlerle açıkladı: “Normal yöntemlere ilaveten bu sistemin en büyük avantajı çok hızlı olması. Biz geleneksel yöntemde bir ölçü alırız, laboratuara göndeririz ve restorasyon belirli bir süre içerisinde hazırlanır. Sonrasında ise prova yapılır ve eğer uygunsa hastaya teslim edilir. Ama bu yöntemle yaptığımız restorasyonu hemen görme imkanımız var. Beğenmediğimiz yanı varsa yine geri dönerek aynı günde ve aynı seans içerisinde tekrar düzeltip istediğimiz şekilde tamamlayabiliyoruz.”
 
"HERKESE ÖNERİRİM"

Bilgisayar destekli tasarım ve üretim yöntemi ile iki dişine protez yapılan 22 yaşındaki Feyza Erez, işlemlerin tek seansta gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İş yerinden sürekli izin alamadığını ve iyi bir teknoloji olduğu için bu yöntemi tercih ettiğini belirten Feyza Erez, “Ağrısız bir şekilde bir anda iki dişime protez yapıldı. Tedavi uzun sürseydi izin alıp gelemezdim. Hafta içi çalışıyorum ve hafta sonu da kursa gidiyorum bu nedenle sürekli gelme olanağım yok. Zamanı olmayan bir insan için bir günde yapılabilecek çok güzel ve kalıcı bir işlem. Herkese öneririm” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri