Doktorlar Trabzon'da yollara düştü

Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin başlattığı proje kapsamında satın alınan meme kanseri tarama aracı ile Trabzon'un ilçe ve köylerine gidilerek, meme kanseri taraması gerçekleştiriliyor.Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, AA muhabirin

Trabzon Umut ve Savaşım Derneğinin başlattığı proje kapsamında satın alınan meme kanseri tarama aracı ile Trabzon'un ilçe ve köylerine gidilerek, meme kanseri taraması gerçekleştiriliyor.

Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1.5 yıldır hayata geçirmeyi planladıkları meme kanseri tarama projesini 15 gün önce uygulamaya başladıklarını söyledi.

Proje kapsamında Trabzon kırsalında yaşayan ve çeşitli nedenlerle doktora gidemeyen kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yaptıklarını belirten Baki, ''Uluslararası Sivil Toplum Destekleme ve Geliştirme Derneği'nin de maddi katkısıyla tarama yapılacak aracı temin ettik. CR adlı mamografi sonuçlarının bilgisayara aktarılmasını sağlayan cihazı da dernek olarak aldık. Böylece tarama çalışmalarına başladık'' dedi.

Baki, projenin amacının meme kanserinin erken teşhisini sağlamak olduğunu ifade ederek, ''Meme kanseri bazı ülkelerde her 8 kadından 1'inde görülebiliyor. Erken teşhis ve tedaviyle kurtulma oranı yüzde yüzlere varabiliyor. Çok milimetrik, makro düzeyde mamografi cihazıyla bu kanser tespit edilebiliyor'' diye konuştu.

-''İNSANLARA GİTTİKÇE, ANLATTIKÇA MUAYENEYE DE GELİYORLAR''-

Kadınların düzenli olarak meme muayenesi yaptırmadığına dikkati çeken Dr. Nimet Baki, şöyle devam etti:

''Muayeneye de gitmiyorlar. Meme kanseri zaten semptom vermiyor. Ağrı falan vermiyor ki kadın fark edebilsin. Memesinde herhangi bir kitle büyüdüğünde, son aşamada fark ediliyor. O zaman da genelde iş işten geçmiş oluyor. O yüzden erken düzeyde kadınlarımızın da meme kanserini tespit etmek amacıyla bizzat gezici ekiple ayaklarına gidiyoruz. İnsanlarımızın gerçekten ihtiyaçları var, bilmiyorlar, bilgi açıkları var. İnsanlara gittikçe, anlattıkça muayeneye de geliyorlar.''

Baki, projenin ilk aşamasında 5 bin kadına ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

''Yaklaşık 15 günde 40 kadın olmak üzere toplam 600 kadını taramadan geçirdik. Proje çerçevesinde kırsaldaki tüm 50 yaş üstü kadınların meme taramasını yapmayı istiyoruz, ancak bunu başarabilmemiz için maddi desteğe çok ihtiyacımız var. Temel araç gereçlerimiz mevcut, ancak yakıt ve diğer giderlerimiz için maddi destek şart. Projenin ilk etabı olarak Trabzon'un ilçe ve köylerinde çalışma yapmayı hedefliyoruz. Diğer illerden de talep var ama önce Trabzon'daki kadınlarımız taranacak.''

Projeyi yürütürken Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünden de destek aldıklarını ifade eden Baki, ''Sağlık personeli olarak da gönüllü doktor ve radyologlardan hizmet alıyoruz. Birçok doktor arkadaşımız gönüllü olarak projede yer almak üzere haber gönderdi. Ayrıca TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de bize çok büyük katkılar sağladı'' dedi.

Baki, yaklaşık 2 yıl önce de ''Rahim Ağzı Kanser Tarama Projesi'' kapsamında 3 bin kadını taramadan geçirdiklerini anımsatarak, ''73 kadında erken kanseri yakaladık. Bu kadınların hayatları kurtuldu. Meme kanser taraması ile erken evrede bir çok kadını yakalayıp, kadınlarımızın kanserden ölmesi de engellenecek'' diye konuştu.

Baki, Trabzon'da projeyi başarıyla uygulamaları durumunda meme kanseri tarama işlemini Rize, Gümüşhane, Artvin ve Bayburt'un kırsal kesiminde de gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri