Trabzon Özel İmperial Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Nihat Cihanyurdu, sigara, stres, yanlış kullanılan ağrı kesici ve romatizma ilaçlarının ülser ve reflü hastalığını tetiklediğini belirterek, "Mide ülseri ve reflü toplumda sık rastlanan ve tedavisi çoğu zaman eksik-yetersiz yapılan rahatsızlıklar arasındadır" dedi.
İftardan sonra yapılacak hafif bir yürüyüşün gıdaların sindirimine yararlı olacağını kaydeden Dr. Cihanyurdu "Mide ülserinin asıl nedeni mikrobik olarak helicobacter pylori olup, rahatsızlığı alevlendiren birçok unsur bulunmaktadır. Sigara, stres, yanlış kullanılan ağrı kesici ve romatizma ilaçları ülser ve reflü hastalığını tetikler. Açlıkta özellikle ramazan aylarında mide ülseri ve reflü ile yakından bağlantılı olup, oruca başlamadan önce bu kişiler mutlaka doktora görünmeli, gerekli tedavilerin yapılması durumunda birçok insan rahatlıkla orucunu tutabilir. Ancak tedaviye rağmen dirençli ve sık sık rahatsızlanan hastaların oruç tutması durumunda şiddetli ağrı ve stres ülserine bağlı mide kanamaları görülebilir şeklinde konuştu.
Mide ülseri ve ve reflüsü olan hastalar iftar yemeklerini yavaş yavaş ve hafif, zamana yayarak yemesi daha uygundur diyen Cihanyurdu, tavsiyelerini şöyle sürdürdü:
Asitli ve yağlı gıdalardan uzak durmalı. Tatlı, ekşi ve tuzlulardan dozunu kaçırmamalıdır. Ayrıca oruç tutan insanların yaklaşık 15 saatlik bir açlık süresi olduğundan, sahura mutlaka kalkıp, hafif gıdalar alması uygundur. Aksi takdirde açlık süresi uzadıkça şikayetler genelde artar. İftardan sonra hafif yürüyüş gıdaların sindirimine faydası olur. Akşam ve sahur yemeğinden sonra özellikle acı, ekşi, yağlı, turşu ve meyveler reflü şikayetini artıracağından baş yüksek yatılmalı ve yemek sonrası erkenden yatılmaması önerilir. İftar ve sahurda sıvı, tuz ve vitamin dengesine dikkat edilmeli. Mide rahatsızlığı olan insanların hekimi ile görüşüp, ilaçlarının dozlarının ve zamanının yeniden ayarlanması uygun olacaktır."