Domuz gribi için yapılan özel H1 N1 testi ülkemizde iki merkezde uygulanmaktadır. Bu iki merkez, devlete aittir. Bu sebeple de herkes her istediği zaman bu testi yaptıramaz. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalar ışığında, domuz gribi testinin yalnızca hastalığın ağır seyrettiği vakalara, yüksek ateş, şuur bulanıklığı, solunum problemleri olan kişilere domuz gribi testi yapılacaktır.
Hangi testle anlayabiliriz
Grip virüsleri, her sene farklı bir yapıda karşımıza çıkar. Oldukça kalabalık bir aile olan grip virüsü, her kış bizi farklı şekillerde hasta eder. Domuz gribi de, 'İnfluenza A' adı verilen virüs ailesinden gelmektedir. Domuz gribi testi, her grip testiyle anlaşılmaz. Yapılan 2 merkezdeki testlerle ‘’İnfluenza A’’ testi pozitif çıkan kişilerin %90’ı domuz gribi geçirmektedir.
İnfluenza A testi nasıl uygulanır
Özel hazırlanmış oldukça steril torbaların içindeki ucu pamuklu burun çubukları dört cm kadar burun içine sokulur. Burun salgısının örneği alınır ve özel bir solüsyon içine çözülür ve antijen yani virüsun kendisi aranır. Testin neticesi ise yarım saat içinde belli olmaktadır.
Grip olanlar domuz gribi testi yaptırmalı mı
Her grip olan hastanın bu testi yaptırması gerekmez. Domuz gribi, öldürücü bir grip değildir. Şu an çıkan haberlerden dolayı insanlar telaş içerisinde, bu sebeple her öksürüklerinde ‘’acaba domuz gribi miyim?’’ şeklinde şüpheleniyorlar. Ancak test yaptırsanız da, sonuç domuz gibi de çıksa önerilen tedavi değişmeyecektir. Bu sebeple test için doktorunuz önermediği taktirde para harcamanıza gerek yoktur.
Domuz gribi testini kimler yaptırmalı
Domuz gribi gebe anne adaylarında oldukça ciddi bir şekilde seyreder. Bu sebeple gebe anne adayları ve eşleri mutlaka İnfluenza A testi yaptırmalıdır. Şayet yaptırdığınız test pozitif çıkarsa on gün boyunca grip belirtileri tam anlamıyla geçene dek anne adayının yanına yaklaşmamalısınız.
Bunun dışında; yatalak, çok ağır şeker hastalığı olan, böbrek hastalarının yakınları için de belirtiler geçene kadar yaklaşmama kuralı geçerli. Şayet bu kişilerin grip olduğuna dair belirtiler mevcut ise, şayet mümkün ise hasta ve yaşlı büyüklerinin yanlarına yaklaşmamak gerekir.
Şayet çocuğunuzda grip belirtileri ile beraber yüksek ateş mevcutsa iki gün bekleyiniz. Bu sırada telaş yapmayınız. Ateşi 39 dereceyi aşmadığı sürece ateş düşürücü vermeyiniz. Novalgine, Aspirin ve Bebek Aspirini gibi ilaçları kesinlikle vermemeniz gerekir. Ateş 39 derece ve üzerinde ise parasetamol içeren şuruplar ya da haplar veriniz. Ancak elbette ki doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Şayet ateş üçüncü gün de hala inmiyorsa o zaman İnfluenza A burun akıntısı testi yaptırmayı düşünebilirsiniz. Testin pozitif çıkması halinde uzmanlar, çocuğu daha yakından takip edecek, kontrol altına alacaktır.
Mevsimsel grip ve domuz gribi arasındaki farklar nelerdir
İnfluenza yani grip virüsü, mutasyona uğrar. Bu sebeple insanların bağışıklık sistemi virüslere karşı bir savunma geliştiremez. Bundan dolayı da oldukça hızlı yayılır. Domuz gribinin esas faktörü İnfluenza A /H1N1’dir. Domuz gribinin etkeni olan virüs de mutasyona uğramıştır. Bu sebeple insanlar hemen bağışıklık geliştiremez.
Domuz gribi belirtileri nelerdir
- 38 C' yi aşan ateş
- Boğaz ağrısı
- Baş ağrısı
- Yaygın vücut ağrısı
- Burun akıntısı
- Öksürük Solunum güçlüğü
- Kusma, İshal
Domuz gribi için kimler risk grubundadır
- Gebe olan kadınlar
- 2 yaş altındaki bebekler
- Kronik karaciğer hastalığı olan kişiler
- Kalp-damar hastalığı olan kişiler
- Kronik böbrek, hematolojik ve metabolik hastalığına sahip kişiler
- Nöromusküler hastalığı olanlar
- Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (HIV-AIDS, kanser hastaları, steroid
kullananlar)
- Obezite sorunu olanlar
- 18 yaş altı devamlı aspirin kullanması gereken kişiler
- 65 yaş üstü kişiler
Domuz gribi testi pahalı mıdır
Burun ya da boğazdan temin edilen sürüntülerle domuz gribi araştırılır. Domuz gribi teşhisi için resmi laboratuvarı İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’dür. Hastanelerde test yaptırmak da mümkün olabilmektedir. Bunun dışında, test o hastanede yapılamıyor ise hastane tarafından dışarıdaki bir laboratuvardan hizmet alımı ile kolaylıkla yapılabilir. Bunun da maliyeti ortalama olarak 350 lirayı bulabilmektedir.
Gripten korunmak için neler yapılmalı
- Ellerin sık sık yıkanması gerekir.
- Ellerin ağza ve buruna temas etmemesi gerekir.
- Selamlaşmalarda tokalaşma ve öpüşme gibi temaslardan kaçınılmalı.
- Evde grip hastaları bulunuyor ise oda sık sık havalandırılmalıdır.