Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz, kanseri yenecek bir ilaç geliştirdiklerini açıkladı.
Dr. Öz, "Alzheimer'ı önleyecek ilaçlar geliştirildi, 5-6 yılda piyasada olacak. Pankreas gibi en korkutucu kanser türlerini bile ölümcül olmaktan çıkaracak ilaçlar da yolda" dedi.
Ekibinizle birlikte alzheimer, demans ve kaliteli yaşlanma konuları hakkında yeni araştırmalar yaptığınız duyumunu aldık... Alzheimer ile mücadele etmek mümkün mü?
Evet. Ve sonuca yaklaştık. Ama hastalıklardan bahsederken neyin ne olduğunu iyi anlayalım. Alzheimer, demansın bir şekli. Demans ne demek: Unutkanlık. Unuttuğunu unutuyorsun, farkında değilsin. İki tip var. Birincisi ve yüzde 5'i genetik; hastalar arasında sadece yüzde 5'inde yüzde 100 genetik geçiş seyreder. İkincisi de kalıtsal olmayan Alzheimer. Eğer babanız 80 yaşında nerede okuduğu gibi bilgileri unutmaya başladıysa, bu sefer sizde olma oranı yüzde 30.
NASIL GELİŞİYOR BU HASTALIK?
Beyinde birçok elektrik kablosu olduğunu düşünün. Elektrik kablolarının üzerinde yapışık bir madde, bir plak tabakası oluşuyor. Ve bunlar enflamasyona neden oluyor. Ve beyin çalışamıyor, çünkü içeride bir savaş oluyor. Kablolar tutuşuyor, yangınlar çıkıyor, başlıyorsun ortaokulu nerede okuduğunu unutmaya... Ve devam ediyor.
BU HASTALIĞA YAKALANMAMIZIN NEDENLERİ NE?
Riski artıran farklı sebepler var. Mesela toksinler, vücutta cıvanın fazla olması. İkinci sebep, B vitamini gibi bazı vitaminlerin eksikliği. Omega 3 eksikliği de tehlikeli. Beynin yüzde 60'ı yağ olduğu için gereken derecede Omega 3 yağı alınmazsa, unutkanlık başlıyor. Çocuklarda da Omega 3 olmayınca IQ düşer, zindelik düşer. Somon, ton gibi balıkları tavsiye etmemiz de bu yüzden.
PEKİ ENGELLEMENİN YOLU NEDİR?
Bu konuda son dönemde gelişmeler kat ettik. Mesela eskiden neden olduğunu bilmiyorduk, tomografi çekiyorduk, teşhisi koyuyorduk, sonra bir şey yapamıyorduk. Şimdi en azından neden olduğunu biliyoruz. Ve hastalığı önlemek için yeni ilaçlar da çıkıyor... Bu henüz çok yeni bir gelişme, ama herhalde 5-6 sene içerisinde her yere yayılacak.
Sizin tavsiyelerinizi dinleyerek seneler senesi brokoli yedik, şimdi de bir kinoa'dır gidiyor. Daha ne kadar kinoa yiyeceğiz? 'Sağlıklı besinler' trendlerinde yeni bir yıldız çıkmayacak mı?
Kinoa sevmiyor musunuz, hayret! Ben bayılıyorum. Ama zevk meselesi tabii. Bahsettiğiniz yeni yıldız, lif açısından çok yoğun haliyle metabolizmayı çalıştıran, beyin için de yararlı 'tef' diye bir besin var. Bu, tam tahıllı bir karbonhidrat. Afrika'da yetişiyor. Henüz Türkiye'de var mı bilmiyorum ama Amerika'da patlama yaptı. Yakında burada da meşhur olacak.
BU İLAÇ NASIL ÇALIŞACAK? TAMAMEN ORTADAN KALKACAK MI HASTALIK?
Yok etmek değil de, önüne geçmek kastım. Geçenlerde Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün başkanıyla görüştüm. Hastayı 20-25 yıl daha fazla yaşatacak ilaçlar olduğunu söyledi. Tıpkı epilepsi ya da şeker ilaçları gibi, her gün ilacı alacaksınız ve günlük hayatınıza devam edeceksiniz. Alzheimer'dan ölünmeyecek artık. Hastalığın gidişatını kontrol altına alacağız. 5 sene ömrü kalanları 25 sene yaşatabileceğiz. Bu kanserde de böyle olacak.
KANSERİN TEDAVİSİ DE ÇIKACAK MI?
Evet. Kanseri asla tamamen iyileştirmeyeceğiz yani kökünü kazıyacak bir tedavi çıkmayacak. Ama kanserli hastaları uzun yıllar boyunca yaşatacağız. Öldürücü hastalığı kronik hastalığa çevireceğiz. 10 sene içinde pankreas, karaciğer ve mide gibi en korkulan kanser türlerinin bile ilaçla tedavisi olacak. Nasıl insanların yüzde 90'ı lösemiyle yaşayabiliyorsa, kanserle de yaşayabilecekler.
Habertürk