Eczacıların sistemi çöktü

Eczacılar Odası Trabzon Şube Başkanı Sabih Tekin Çağlar, ilaç takip sisteminin sektörün tüm bileşenlerinin haklı çekinceleri yok sayılarak devreye alındığını ve beklenildiği gibi provizyon sistemlerinin çöktüğünü söyledi. “Hastalar mağdur olmuş insanlarım

Eczacılar Odası Trabzon Şube Başkanı Sabih Tekin Çağlar, ilaç takip sisteminin sektörün tüm bileşenlerinin haklı çekinceleri yok sayılarak devreye alındığını ve beklenildiği gibi provizyon sistemlerinin çöktüğünü söyledi.

 

“Hastalar mağdur olmuş insanlarımız ilaca ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşamıştır” diyen Çağlar yaptığı açıklamada sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık alanında yaşanan bu kaosu değerlendiren yetkililer hiçbir şey olmamış gibi davranmaya devam etmiş ve gece saatlerinde sorun yok mesajı yayınlamışlardır.  Bugün itibariyle oluşan kaosun temel nedenleri, ilaç firmalarının konuya olan duyarsızlıkları, Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yaşanan iletişimsizlik, siyasetçi ve bürokratların sorunları buyrukla çözme yaklaşımlarıdır. Gerçek olan şudur ki, kamuoyu suçlu kim diye isyan etmiş, SGK ve Sağlık Bakanlığının yetkilileri yayımladıkları ortak deklarasyon ile bu soruya cevap vererek sorumluluğu kabul etmişlerdir. Ardından uygulamada görülen aksaklıklar üzerine sistemde bir takım değişikliklere gidilmiş sonuç olarak 17 Mayıs 2010 tarihinde son günlerin moda deyimi ile “çakma” bir ilaç takip sistemi oluşturulmuştur.

Sosyal Güvenlik Kurumunun ilaç provizyon sisteminin (Medula) ve Sağlık Bakanlığı’nın İlaç Takip Sisteminin çalışmamasından dolayı ortaya çıkan hasta mağduriyetinin sorumlusu hiçbir şekilde eczacılar değildir. Buna rağmen, hasta sağlığının öneminin bilincinde olan meslektaşlarımız ilaç hizmetini aksatmamak için fedakarca mücadele etmeye devam etmektedirler. Ancak şunu açıkça ifade etmek isteriz ki, hiç kimse de bizlerden sisteme kaydedemediğimiz ilaçları herhangi bir garanti olmadan Sosyal Güvenlik Kurumuna hibe etmemizi  beklememelidir. Trabzon Eczacı Odası üyeleri karekodu olmayan, geçici karekodu olup karekod okuyucular tarafından okunamayan,   karekodu veya geçici karekodu olan ancak sistemde İTS kaydı olmadığı tespit  edilen     ilaçları  28 Mayıs  2010  tarihinde  depolara  iade  edeceklerdir. Bahsi geçen ilaçlardaki sorunların giderilmesi  tamamen kamu otoritesi ve ilaç firmalarının  sorumluluğunda  olup, bu  konuda  üyelerimizin  herhangi  bir  yükümlülüğü  bulunmamaktadır.

Sonuç olarak; taraflardan beklentimiz kamuoyuna yapılan açıklamalarda yer alan “işbirliği” ifadesinin söylemde kalmaması, durum tespitlerine derhal son verilmesi ve en  kısa zamanda gerçekçi çözümlerin hayata geçirilmesidir”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri