El yıkama alışkanlığının kazandırılmasının çocukları pek çok bulaşıcı hastalıktan koruyacağı bildirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gazi Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bulaşıcı hastalıkların önemli kısmının elle temas ile geçtiğini kaydetti.
Özellikle kreş, okul, yuva gibi toplu halde bulunulan ortamlarda çocukların ellerini yıkamalarının onları bulaşıcı hastalıklardan koruyacağına işaret eden Kalaycı, bu tür toplu yerlerde mutlaka çocukların ellerini yıkayabilecekleri temiz lavabo ile katı ve sıvı sabunların bulundurulması gerektiğini söyledi.
Çocukların tuvaletten sonra ve yemek yemeden önce mutlaka ellerini yıkamaları gerektiğini vurgulayan Kalaycı, evde ebeveynlerin okulda ise öğretmenlerin çocukları ellerini doğru yıkamaları konusunda eğitmeleri gerektiğini kaydetti.
Grip, nezle, bademcik iltihabı, zatürre, ishalli hastalıklar, tifo, hepatit B gibi bulaşıcı hastalıkların elle temasla geçebileceğin ifade eden Kalaycı, şu bilgileri verdi: "Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılması çocukları pek çok bulaşıcı hastalıktan koruyacaktır. Örneğin gribal enfeksiyonlar hava yoluyla olduğu gibi elle temasla da geçebilir.
Kreş, okul veya yuvada hapşıran bir çocuğun eline bulaşan salgılar, o çocuğun arkadaşının yüzünü ellemesiyle veya aynı oyuncaklara temas etmesiyle başka çocuklara bulaştırılabilir. Diğer bulaşıcı hastalıklar için de ellerin temizliği son derece önemlidir.
Vücut sıvıları, yaralar ve kirli yerlere temastan sonra el temizliğine dikkat edilmelidir." Çocukların hastalıklardan korunması için vücut dirençlerinin güçlü olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kalaycı, çocukları havaların soğumasıyla birlikte gripten korumak için dengeli beslenmelerine ve uykularını düzenli almalarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.