En iyi dost sigaranın zararları

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok medeni ülkede iş hayatında, iş yerlerinde, ticari kurum ve işletmelerde sigara içilme

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok medeni ülkede iş hayatında, iş yerlerinde, ticari kurum ve işletmelerde sigara içilmediğini belirterek, ''Bu sırf sigara karşıtı tepkisel bir davranış olmayıp, birçok rasyonel nedeni vardır'' dedi.

Türkiye ve diğer ülkelerdeki itfaiye raporlarına bakıldığında, iş yeri yangınlarının yarıdan fazlasının sigaradan kaynaklandığının görüldüğünü ifade eden Özlü, ''Bir gece yarısı çalan telefonla uyanmaya ve iş yerinizin yandığını, tüm birikiminizin kül olup gittiğini duymaya hazır mısınız? Eğer iş yerinizde sigara içilmesine izin veriyorsanız, her gece yatağa girerken kendinizi buna hazırlamalısınız. Çünkü, o gün çalışanlarınızdan birisinin çöpe tam sönmemiş bir izmarit atmadığından veya unuttuğu sigarasının masa üzerindeki önemli kağıtları tutuşturmayacağından asla emin olamazsınız'' diye konuştu.
Sigara ile iş kazaları arasında da ilişkinin söz konusu olduğunu kaydeden Özlü, ''Eş zamanlı olarak sigara ile araç ve makine kullanmak durumunda olan kişilerin, bazen gerekli eşgüdümü sağlayamayıp çeşitli kazalara uğradıkları bilinmektedir. Sigarasının ucundan düşen külden sakınıp, engel olmaya çalışırken kullandığı aracı takla attıran, elini çarka kaptıran insan öykülerini basından takip ediyoruz'' dedi.

Sigaranın iş verimini düşürdüğünün de bilinen bir gerçek olduğunu dile getiren Özlü, sigara içmeye ayrılan vaktin, sigara kullanan bir elemanın mesaisinden her gün çaldığı zaman dilimi olduğunu söyledi.

Özlü, iş günü kayıplarının sadece sigara kullanımına harcanan zaman dilimiyle sınırlı olmadığına işaret ederek, ''Sigara kullananların, kullanmayanlara göre daha sık hastalandıkları bilinmektedir. Hekim başvurularının ve istirahat raporlarının en sık nedeni olan solunum yolu hastalıkları sigara içenlerde, içmeyenlere oranla çok daha fazla görülmektedir. Ayrıca, bu hastalıklar sadece sigara içen kişilerde değil, çevresel olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde de görülmektedir'' diye konuştu.

-''İŞ YERİ UYUMUNU TEHDİT EDİYOR''-
Prof. Dr. Özlü, iş yerinde, işini severek yapan, iş arkadaşlarıyla uyum sağlamış, takım ruhunu yakalamış, adeta şirketin sahibiymiş gibi hedeflere kilitlenmiş, tüm potansiyelini işine verebilen bir ekip oluşturulması için sigaranın baş düşman olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Çünkü, tiryakiler çok fark etmeseler de sigaranın oldukça kötü ve rahatsız edici bir kokusu vardır. Şüphesiz bu durum, açığa vurulmasa bile gerginlik ve hoşnutsuzluk nedenidir. Sigara, iş yeri uyumunu ve iş barışını tehdit eden bir unsurdur. Gergin, mutsuz, yanındakilerle kavgalı, birbirinden rahatsızlık duyan elemanlardan ne kadar verim alınabileceğini ise profesyonel yöneticiler çok iyi bilmektedirler.''

Müşterilerin de sigara içilen bir iş yerine olumlu bakmayacağını savunan Özlü, ''İçeri girildiğinde sizi karşılayan kesif sigara kokusu, bir an önce orayı terk etmeniz için bilinçaltınıza verilen çok güçlü bir mesajdır. Müşterileriniz bu mesajı hemen algılayacaklar ve mekanınızı kısa sürede terk edeceklerdir'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri