Gözlükler'de bakanlık uyarı

Baharın gelmesiyle güneş ışınlarının insanların gözlerine zarar verebileceği, önlem alınması gerektiği belirtildi. Optisyen Emre Özyazıcı, güneş ışınlarına karşı gözlerin sağlıklı bir güneş gözlüğüyle korunabileceğini, gözlük üzerinde Sağlık Bakanlığı’nın

Baharın gelmesiyle güneş ışınlarının insanların gözlerine zarar verebileceği, önlem alınması gerektiği belirtildi. Optisyen Emre Özyazıcı, güneş ışınlarına karşı gözlerin sağlıklı bir güneş gözlüğüyle korunabileceğini, gözlük üzerinde Sağlık Bakanlığı’nın şartı gereği UV ışınlarını kestiğini gösteren bir tescil olması gerektiğini bildirdi. 
 
Optisyen Emre Özyazıcı, güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin, camının yüzde 100 ultraviyole (UV) filtreli ve kaliteli olması gerektiğini söyledi. Yaz aylarının başlamasıyla birlikte güneş ışınlarının dik ve dike yakın açıyla gelmesinden dolayı zararının arttığını belirten Özyazıcı, önlemler alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.Özyazıcı, “Yaz aylarında dünyaya ulaşan UV miktarı, kışa oranla üç kat daha fazla olduğu için korunmak büyük önem taşıyor. Ayrıca, son yıllarda güneş ışınlarının insan vücudunda oluşturduğu zarar, ozon tabakasının hasar görmesiyle daha da arttı. Güneşe maruz kalmak gözde katarakt, yaşa bağlı maküla dejeneresansı (sarı nokta) ve göz eti gibi hastalıklara sebep olur." dedi.
 
Güneş gözlüğünün modelinden çok işlevinin önemli olduğunu dile getiren Özyazıcı, “Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlar. Üzerinde, Sağlık Bakanlığı’nın şartı gereği UV ışınlarını kestiğini gösteren bir tescil olması gerekiyor. Bu yüzden gözlük alırken mutlaka sertifika isteyin. Ayrıca, ışığa karşı tutup aşağı ve yukarı oynatın. Bu sırada dalgalanmalar oluşuyorsa camının düşük kalitede olduğunu gösterir. Güneş gözlüğünü, bir uzmanın yardımıyla yüz şekline göre almak önemlidir. Yüze tam oturmayan gözlükler, yanlardan sızan güneş ışınlarına maruz kalmanıza sebep olur. Almak istediğiniz gözlüklerin cam renginin duman ve kahverengi olmasına da dikkat edilmelidir. Camın koyuluk miktarı, kişinin ışık hassasiyetine göre seçilmelidir. Özellikle numaralı gözlük kullanan kişiler, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka bir hekime başvurmalıdır." diye ifade etti.
 
Gözün, zararlı ışınlardan korunmak için birçok doğal koruma sistemine sahip olduğunu ifade eden Özyazıcı, şunlara dikkat çekti: "Gözlerin koruyucu kemik yapı içine yerleşmiş olması, kaş, burun, yanaklar, göz kapakları ve iris tabakası gözün fazla ışıktan korunmasını sağlar. Ancak göze giren bu ışınların miktarı arttığı zaman ve ortamlarda bu tabakaların koruyucu etkisi azalarak hem kendileri, hem de sinir tabakası hasar görür. Gözlerimizi güneşin bu zararlı ışınlarından korumak için yaz aylarında ve açık havalarda güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Özellikle güneşin dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneşle direk temastan kaçınılmalıdır."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri