Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sabri Uslu, horlamanın basit bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, Horlama sorunu ele alınırken uyku apnesi bulunup bulunmadığının da araştırılması gerekir dedi.
Prof. Dr. Sabri Uslu, horlamanın basit bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini bildirdi.
Tek başına sosyal bir problem olan horlamanın, uykuda solunum durmasıyla birlikte yaşanması halinde ek tıbbi sorunların ortaya çıkabileceğini ifade eden Uslu, Bu konuda bilinçli hareket edilmesi çok önemlidir dedi.
Horlama sorunu ele alınırken uyku apnesi bulunup bulunmadığının da araştırılması gerektiğini anlatan Uslu, şöyle konuştu:
Uyku apnesinin tespiti öncelikle öyküden başlar. Çevresindekiler hastanın uyuduğu sırada solunumunun durup sonra tekrar başladığını söyleyebilirler. Ayrıca, hastada gün boyu uyku hali, yorgunluk, dikkat eksikliği, hatta hipertansiyon gibi durumlar görülebilir. Uzun yol sürücülerinde uykulu olma hali kazaya yatkınlığı artırabilir. Uykuda solunum durmasının uzun süreli devam ettiği kişilerde kalp ve damar sistemi olumsuz etkilenir. Hatta ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Böyle bir durumda sadece horlama üzerinde yoğunlaşmayıp, detaylı bir muayeneyle birlikte uyku testi yapılması gerektiğine dikkati çeken Uslu, bu detaylı muayene ve uyku testinden elde edilecek testler ışığında nihai tedavi planlamasının yapılabileceğini söyledi.
BASİT BİR HORLAMA SÖZ KONUSUYSA...
Uyku apnesi olmaksızın basit bir horlama söz konusuysa, bunun tedavisinde cerrahi müdahalenin gündeme gelebileceğini kaydeden Uslu, Cerrahi müdahale öncelikle burun açıklığının sağlanması, bazı durumlarda da yumuşak damağa yönelik girişimlerle tamamlanabilir dedi.
Ancak, cerrahi müdahalenin uzun vadede kesin çözümler sunmayabileceğini, bazen tamamlayıcı ek müdahaleler gerekebileceğini belirten Uslu, şunlara dikkati çekti:
Apne varlığında durum daha karmaşıktır. Özellikle ağır apne varlığında hava yolunun solunum sırasında içe çökmesini engelleyebilecek, dışarıdan hava veren, uykuda maskeyle kullanılan CPAP, biPAP, aPAP gibi cihazların kullanılması gerekebilir.
Uslu, tedavide önlem olarak kilo verilmesi, sigara ve alkolden uzak durulması üzerinde de durulabileceğini söyledi.