Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, "Orucun ardından birden bire soğuk ve buzlu su tüketimi midede rahatsızlığa ve kramplara neden olabilir." dedi.
Topbaş, ramazanın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle oruç tutma sürelerinin uzadığını, bunun için de beslenme şekline dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Normal beslenme şeklinin ramazanda değişeceğini dile getiren Topbaş, havanın sıcak, oruç süresinin uzun, beslenme için gerekli sürenin de kısa olmasından dolayı tüketilecek gıdalara özellikle dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Topbaş, bu ay boyunca gıda ve sıvı tüketiminin dikkatli ayarlanması gerektiğini işaret ederek, "Vücuda alınacak sıvı miktarı oldukça önem arz ediyor. Bu sürede vücudun susuz kalmaması gerekiyor. Çünkü sıcak günlerde vücut daha fazla su kaybeder. O nedenle de vücudun kaybettiği bu suyun iftar ve sahurda telafi edilmesi gerekir." diye konuştu.
EN AZ 2 LİTRE SU İÇİLMELİ
Su tüketiminin önemine de değinen Topbaş, "Sahurda, iftarda, iftar sonrasında yeterli miktarda ortalama 2 ile 2,5 litre sıvı tüketilmesi gerekir. Sıvı alımı diğer içecekler veya sıvı besinlerin tüketimi ile birlikte artırılmalıdır." dedi.
Prof. Dr. Topbaş, havanın sıcak olmasından dolayı soğuk su ihtiyacının da artacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"İftarda soğuk, buzlu su ve içecek tüketimini kesinlikle önermiyoruz. Özellikle fiziksel olarak yoğun işlerde çalışanlar, oruçlarını iftarda direkt soğuk ya da buzlu suyla açmak istemektedir. Bunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Orucun ardından birden bire soğuk ve buzlu su tüketimi midede rahatsızlıklar ve kramplara neden olabilir. Onun için çok soğuk sulardan ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Hatta bu kramplar, bazı hastalıkların belirtileri ile karışabilir ve kişiyi daha rahatsız edebilir.
Çok soğuk olmayan su, iftariyelikler ve çorba iyi bir başlangıç olacaktır. Bunlarla oruç açıldıktan sonra diğer yemekler 5 ile 10 dakika sonra yenilmeli. Hazmı kolay gıdalar tercih etmeliyiz. Kızartmalardan, aşırı yağlı yemeklerden kaçınmalıyız. Sahura kadar belli aralıklarla hafif gıdalar tüketmeliyiz. Sahurda da yumurta, süt, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve kavun gibi besinler tercih edebiliriz."