Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce yayımlanan 2010/12 sayılı genelgeyle 1 Mart 2010'da yürürlüğe giren yeni ilaç takip sistemi, ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle 16 Mayıs 2010'a ertelendi.
Türk Eczacıları Birliğinden önceki gün yapılan yazılı açıklamada, henüz hazır olmayan bu sistemin yürürlüğe konulmasının ardından eczanelere gelen hastaların reçeteleriyle ilgili hiçbir işlem yapılamadığı, birçok doktorun sistemde kayıtlı olmadığı, kayıtlı olanların branş bilgilerinin bulunmadığı, tüm sağlık ocaklarının girişinin tamamlanmamış olduğu ve hastalara ait rapor bilgilerinin sistemde bulunamadığı belirtilmişti.
Açıklamada, görülen aksaklıkların giderilmesi için MEDULA Reçete Provizyon Sistemi'nin 1 Haziran 2010'a ertelenmesi istenmişti.
Sahte ilacın önlenmesine yönelik uygulamaya sokulan İlaç Takip Sistemi (İTS) 16 Mayısa kadar eczacıların satışına kapatıldı.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin genelgesinde, 181 sayılı ''Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname''de Bakanlığa ilaç güvenliliğinin sağlanması görevi verildiği anımsatıldı.
Bu amaçla, söz konusu kanuna dayanılarak ilaçların izlenebilirliğinin sağlanması için ''Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği''nde yapılan bir değişiklikle ürünler üzerinden kupürün kaldırıldığı, yerine ''karekod'' adıyla yeni bir tanımlayıcı konulduğu kaydedildi.
İlaç Takip Sistemi'nin, karekodlu ürünlerin kontrol edileceği bir alt yapı olarak hayata geçirildiği, tüm paydaşların tanımlandığı ve bu paydaşların tüm işlevleri ile sistemde yer alması için çalışmalar yapıldığı belirtilerek, 1 Ocak 2010 tarihi itibarıyla ürünlere karekod koymanın mecburi hale geldiği kaydedildi.
Ancak ürünlerin çeşitli şekillerde ambalajlanması sebebiyle geri ödeme kurumları ve eczacılar arasında ihtilafların oluştuğu ifade edilen genelgede, bu olumsuz durumun sonlandırılması için yapılan çalışmalar neticesinde şu sürecin izlenmesine karar verildiği bildirildi:
-Üretici ve ithalatçılar tarafından ürünler sadece karekodlu olarak üretilecek, üretilen veya ithal edilen ürünler piyasaya verilmeden önce sisteme mutlaka bildirilecek.
-Genelgenin yayım tarihinden itibaren ürünlere kupür ve benzeri ödemeye esas olacak herhangi bir şey eklenmeyecek.
-Eczacılar, 16 Mayıs 2010 tarihine kadar sisteme satışlarını bildirmeksizin tüm ürünlerden karekod ve/veya barkod ve kupürleri kesip reçetelere ekleyerek geri ödeme kurumlarından ödenmesini talep edecekler. Sadece karekodlu üretilmiş ürünlerin karekodlarının kesilmesi yeterli olacak, kupürlü üretilen ürünlerin kupür ve barkodları, varsa karekodları birlikte kesilecek ve reçetelere eklenecek.
-Karekodsuz üretilmiş veya sisteme bildirilmemiş tüm ürünler 1 Haziran 2010 tarihine kadar kupürleri kesilerek ödenmeye devam edecek.
-İlaç Takip Sistemi eczacıların satışlarına 16 Mayısa kadar kapalı tutulacak ve bu tarih itibariyle sistem eczacıların satış bildirimlerine açılacak.
-1 Haziran tarihi itibarıyla piyasadaki tüm ürünler karekodlu olarak islem görmeye baslayacak. Bu tarih itibarıyla piyasada kalan tüm ürünler firmalar tarafından karekodlanacak, bu işlemler firma sorumluluğunda olarak ecza depoları ve eczanelerde de yapılabilecek.
Genelgede, ''Tüm ilgililerin işlemlerini bu şekilde planlamaları, hastanın ilaca erişimine engel teşkil etmeyecek şekilde çalışması'' gerektiği de bildirildi.