İshal öldürür mü?

Dünyada ölüm nedenleri arasında ishalin ikinci sırada yer aldığı, gelişmemiş ülkelerde ise en sık ölüm nedenleri arasında geldiği belirtildi. İshalden en fazla yaşlı ve çocuklar etkilenirken, Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde her yıl yaklaşık 6 mi

Dünyada ölüm nedenleri arasında ishalin ikinci sırada yer aldığı, gelişmemiş ülkelerde ise en sık ölüm nedenleri arasında geldiği belirtildi.

İshalden en fazla yaşlı ve çocuklar etkilenirken, Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde her yıl yaklaşık 6 milyon kadar çocuğun ishal yüzünden hayatını kaybettiği kaydedildi.

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemil Bayarslan, ishal vakalarında çevre faktörünün önemli olduğunu belirterek, "Yoksulluk, kalabalık ve sağlıksız evlerde yaşama, kanalizasyon sorununun çözülememiş olması, temiz suya ulaşamamadaki güçlükler, gıda yetersizliği ve gıdaların sağlıksız olması gibi olumsuzluklar ishal nedenleri arasında sayılabilir" dedi.

Kişinin bağırsak enfeksiyonu olup olamayacağı öncelikle alınan etkenlerin sayısı belirlediğini belirten Dr. Bayarslan, "Etkenlerin hemen hemen tamamı ağız yolu ile alınır. Bulaşmada çoğunlukla dışkı ağız yolu iledir. Suların temiz olması ve dağıtım sisteminin yeterli olması yayılımı büyük oranda azaltır. İshale neden olan etkenler genellikle midenin asitli ortamında yok olurlar ve bağırsaklara ulaşamadıkları için ishale neden olamazlar. Ancak mide asit ortamını azaltan anti-asitlerin kullanımı bu etmenlere duyarlılığı arttırır.

Bağırsak hareketliliğinin normal olması da ishal oluşumunu etkileyen bir faktördür. Normal hareketlilik bağırsakta bakterilerin birikmesini engelleyerek ishal oluşumunu engeller. Bağırsaklarda normal şartlarda bakteriler bulunmakta ve bu bakteriler insan vücudunda herhangi bir hastalığa neden olmamaktadır bu bakteriler bağırsak florası diye adlandırılır. Ancak antibiyotik kullanımı sonucu bağırsak florasında azalma olursa diğer patojen yani ishal yapıcı bakterilerinçoğalmasına neden olur ve böylelikle hastalık ortaya çıkar. Bağırsağın kendine ait savunma sistemleri mevcuttur. Bazı hastalılarda bu savunma sistemleri ortadan kalktığından ishal oluşumu kaçınılmaz olur" dedi.

İshallerde, kısa zamanda önlem alınmasının çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Bayarslan kaybedilen suyun mutlaka yerine konması gerektiğini ifade etti.

Dr. Bayarslan,"İshalle birlikte vücut su kaybına uğramaktadır. Özellikle bu durum çocuklarda çok tehlikeli duruma varabilmektedir. Tedavide de ilk yapılması gereken kişideki su kaybını değerlendirerek, su kaybının yerine konmasıdır. Özellikle geçmişten kalan bir inançla ishalli kişiler su alınımı azaltarak ishalin azalacağı kanısıdır. Bu yanlış davranışın önlenmesi ve aksine kişiye bol sıvı verilmesinin sağlanması lazım. Bu kaybedilen sıvı ile birlikte vücut çeşitli mineraller de kaybetmekte bunların yerine konulması içinde tedavi oluşturulmalıdır" dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri