"Yabancı hekim gelsin mi, gelmesin mi?" tartışmaları sürerken, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan kararname taslağı yaşama geçerse, kamuda yabancı doktora kapı açılırken, özel sektörden bürokrat transferi de yapılabilecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptığı açıklamalarda yabancı doktorların gelişine izin verileceğini ifade ederken, "Yurt dışından Türk vatandaşı olmayan doktorların Türkiye'de çalışabilmesinin yolunu açacağız. Bu konuda süren tartışmalar sunidir. Birilerinin menfaatlerine halel geldiği için bu tartışmalar var" diyor.
TÜRKÇE BİLME ŞARTI
Türk doktorlarının başta ABD ve Kanada olmak üzere yurt dışında çalışabildiğini ifade eden Akdağ, diploma denkliği kabul edilen ve Türk vatandaşı olmayan doktorların Türkiye'de doktorluk yapabilmesi için doktorluk yapabilecek kadar Türkçe bilmek şartı arayacaklarını söylüyor.
TIP FAKÜLTELERİNDEKİ YABANCI ÖĞRENCİLERİN KALMASI DA HEDEFLENİYOR
Akdağ, Türkiye'ye gelecek yabancı hekimlerde Türkçe bilme şartının aranacağını ve YÖK'ün uygun gördüğü denklik kriterlerinde başarılı olmaları isteneceğini ifade ederek, bir an önce ilgili kanun yasağının kaldırılması gerektiğini söyledi. Akdağ, ''Zaten çok fazla doktor gelmez. Dünyada da çok fazla doktor açığı var. Önemli olan Türkiye'de okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'de kalmasına sağlamak. Yaklaşık 3 bine yakın böyle öğrenci var. Biz, ilk etapta bunu hedefliyoruz dedi.
YABANCI UZMANLAR TOPLAM UZMAN SAYISININ YÜZDE 5'İNİ AŞMAYACAK
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan kararname taslağında yabancı uzmanlarla ilgili ise şunlar yazıyor:
"İhtiyaca ve işin özelliğine göre açıktan yabancı uzman çalıştırılabilir ve bunlar için vatandaşlık şartı aranmaz. Yabancı uzmanların çalıştırılmasına dair usul ve esaslar bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirtilecek. Yabancı uzman sayısı toplam uzman sayısının yüzde 5’ini aşamayacak."
Buna göre, taslakta değişikliğe gidilmezse, hastanelerde yabancı doktor çalıştırılabilecek. Salgın hastalık dönemlerinde açık bulunan alanlarda yabancı bilim adamlarından faydalanabilecek, yabancılardan bürokraside de yararlanabilecek.
BAKAN AKDAĞ İSTİYOR, SEZER VETO ETMİŞTİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçtiğimiz yıl da yaptığı konuşmada, "Orta ve uzun vadede kendi personelimizi yetiştirmeliyiz. Kısa vadede bu işi başka yönlere çekmeden yurt dışından sağlık personeli getirilmesinin önünün açılması lazım'' derken eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı doktorların henüz istihdam sorunu çözülmemişken yabancı uyruklu doktorların Türkiye’de çalışmasını olanaklı kılmanın yerinde olmayacağı değerlendirilmektedir" diyerek yasayı veto etmişti