Leicester Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmaya göre, kısa boylu insanların uzun boylu insanlara nazaran kalp krizinin daha yüksek olmasının nedeni genetik faktörler. BBC‘nin haberine göre İngiltere ‘de her yıl 73 bin kişi kalp bağlantılı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Bilim insanları uzun yıllardır yapılan farklı araştırmalarda, boy uzunluğu ile kalp hastalıkları arasında bir bağlantı olduğunu görüyordu. Ancak son araştırma, bunu daha net ortaya koydu.
Kalp damarları daha dar
Araştırmada kalp hastalığı geçirmiş olan ya da sağlıklı, farklı boy uzunluğunda 200 bin kişinin DNA'larını inceledi ve bireylerin boy uzunluğunu belirleyen genetik değişkenlerin, kardiyovasküler sistemin gelişiminde de etkili olduğu ortaya çıktı. Buna göre kısa boylularda, kalbe kan sağlayan ana damarlar daha dar oluyor, ve bu da yağ birikimini artırarak damar duvarlarının kalınlaşmasını kolaylaştırıyor. Atardamarların tıkanması da kalp krizine neden oluyor.
Profesör Sir Nilesh Samani, "Genetik olarak sizi kısa ya da uzun yapan değişkenler, aynı zamanda kan damarlarınızın yapısını da etkiliyor. Bu da sizin kalp hastalığı geçirme riskinizi artırıyor ya da azaltıyor" diyor. Araştırmaya göre, iki insanın boyları arasındaki her 6,35 cm'lik fark, kısa boylu kişinin kalp krizi geçirme riskini diğerine göre yüzde 13,5 artırıyor. Profesör Samani, "DNA bir kişinin yaşam tarzı ya da sosyoekonomik şartlarıyla değişebilecek bir şey değil. Kısa boy koroner kalp rahatsızlıklarıyla doğrudan bağlantılı ise, kısa boyda etkili olan genetik faktörler de kalp rahatsızlıklarıyla doğrudan bağlantılı demektir" diyor.
Araştırmaya destek veren İngiliz Kalp Vakfı'ndan Profesör Jeremy Pearson da, Independent gazetesine yaptığı açıklamada, bunun kalp rahatsızlıklarının genetik nedenleri de olabileceğini gösteren ilk araştırma olduğunu belirtiyor. Bilim insanları yine de bu araştırmadan yola çıkarak kısa boylu insanların daha sık kalp kontrolünden geçirilmesinin gerekli olmadığını, kalp hastalıklarına neden olan birçok değişik faktörün bulunduğunu belirtiyor.