Haber61 – Haber Servisi - INC Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi tarafından desteklenen çalışma sonucunda günde 60 gram Kabuklu Yemiş tüketen erkeklerde sperm kalitesinin arttığı kanıtlandı.
Yapılan çalışmada İnfertilite’nin (kısırlık), tüm üreme çağındaki çiftlerin %15'ini etkileyen önemli bir klinik sorun olduğuna dikkat çekilirken, buna sebep olarak ise Çevre kirliliği, sigara içilmesi, (genel olarak yüksek oranda şeker, tuz, doymuş yağ ve işlenmiş et ve kırmızı et proteini içeren işlenmiş ve rafine edilmiş gıdalarla nitelenen) Batı tarzı beslenme şekli ileri sürülüyor.
Kabuklu yemişlerin, erkek spermleri ile ilişkili olabilecek çeşitli mekanizmaların değişiminde rol oynadığı tespit edilirken, The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan çalışma ile düzenli olarak günde 60 gr. kabuklu yemiş tüketiminin (30 gr ceviz, 15 gr badem ve 15 gr fındık) farklı sperm kalitesi parametreleri üzerindeki etkisi değerlendirildi.
Çalışmaya dahil edilen 18-35 yaş arası 119 sağlıklı erkeğin bir bölümü günde 60 gr kabuklu yemişin gıda takviyesi olarak verildiği Batı tarzı beslenme rutinin sürdürüldüğü gruba dahil edilirken, diğer bir bölümü ise kabuklu yemişlerin tüketilmediği Batı tarzı beslenme rutinin sürdürüldüğü grupta (kontrol grubu) yer aldı.
On dört haftalık çalışma esnasında yer alan dört ziyarette, numuneler ve beslenme bilgileri toplandı.
Kabuklu yemiş tüketen grup ve kontrol grubu arasındaki sperm kalitesi parametreleri karşılaştırılmış ve kabuklu yemiş tüketenlerin, tüketmeyenlere kıyasla söz konusu parametrelerde iyileşme kaydettiği sonucu elde edilmiştir. Çalışma, kabuklu yemişlerin gıda takviyesi olarak verildiği Batı tarzı beslenme şeklini benimsemiş üreme çağındaki sağlıklı insanların sperm kalitesi parametrelerinde iyileşme kaydedildiği sonucunu verdi.
Çalışmanın baş araştırmacısı ve Rovira Virgili Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Monica Bullo, "Düzenli kabuklu yemiş tüketimi, DNA parçalanmasını azaltarak sperm kalitesini artırıyor" dedi.