Bilimadamları kanserin yayılmasını önleyen bir yöntem geliştirdi.
ABD’li bilim insanları, laboratuvar ortamında denenen ve başarıya ulaşan bu yöntemle; kobayların memesine enjekte edilen tümörün başka organlara sıçramasını engelledi.
ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’nün finansörü olduğu bir araştırmada, kanserli hücrenin insan vücudunda yayılmasının engellenmesine umut ışığı olacak bir yöntem geliştirildi. Chicago Üniversitesi Ben May Kanser Araştırma Merkezi’ne bağlı bir grup bilim insanı, tümörün başlangıç noktasından hızla yayılarak başka bir organa sıçramasını yani metastazı önleyen bir yöntem geliştirdi. Bu sayede, diğer organlara sıçrayarak ölümcül hale gelen meme kanserinin ilerlemesi önlenebiliyor. Araştırmada; dişi farelerin memelerine kanser tehdidi barındıran hücreler enjekte edildi. Daha sonra farede meme kanseri tespit edildi. Ancak uygulanan yöntemle bu tümörün akciğer, karaciğer veya kemiğe sıçraması engellendi.
Chicago Üniversitesi’nden araştırma ekibi lideri Doç. Dr. Kay MacLeod, “Tümör yüzünden hücrenin ‘kendi kendini yiyebilme’ (otofaji) özelliğinin klinik ortamda durdurulabileceğini tespit ettik. Bunun metastazın önlenmesinde de etkili olabileceğini düşünüyoruz” bilgisini verdi. MacLeod, bu keşfi “Bir insanda kanserin nasıl geliştiğini ve yayıldığını ortaya koyup tedavi edebilecekleri sürecin ilk basamağı” olarak tanımladı.
‘KANSER HÜCRESİNİ TAKİP EDEBİLİYORUZ’
Araştırmaya ilişkin Bilim dergisi Cell Reports’ta yayımlanan makaleye göre; klinik ortamda biçimsel olarak değiştirilen tümör, daha geniş ve fazla sayıda olduğu için hücre içinde hareket edemiyor ve diğer organlara kayamıyor.
MacLeod tarafından kabaca “Yakıt tankeri gibi birbirine yapışık” olarak tanımlanan protein komplekslerinin oluşturduğu tümör, hücre duvarına yapışıp kalıyor. MacLeod, “Tümör bir şekilde hücre içinde sıkışıyor, otofaji engelleniyor ve metastaz gerçekleştirmesinin önüne geçiliyor” açıklamasında bulundu.
İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi’nden Nell Barrie de “Bu yöntemle artık kanser hücrelerinin vücut içinde nasıl hareket edebildiğini de anlayabiliyoruz” diye konuştu.
Metastaz, kansere bağlı ölümlerin yüzde 90’ını oluşturuyor. (Habertürk)