Koroner Arter Hastalığı'nın dünyada ve Türkiye'de en sık görülen ölüm nedenleri arasında bulunduğu, Karadeniz Bölgesi'nin de Türkiye'de Koroner Arter Hastalığı'nın en sık görüldüğü bölgelerden birisi olduğu belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şükrü Çelik, Koroner Arter Hastalığı'nda koroner damarlarda (kalbi besleyen damarlar) daralma yada tıkanmanın söz konusu olduğunu söyledi.
Koroner Arter Hastalığı'nın dünyada ve Türkiye'de en sık görülen ölüm nedenleri arasında bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Şükrü Çelik, Karadeniz Bölgesi'nin de Türkiye'de Koroner Arter Hastalığı'nın en sık görüldüğü bölgelerden birisi olduğunu belirtti. Bu hastalığın Ege ve Akdeniz bölgesinde ise en düşük düzeyde seyrettiğini kaydeden Çelik Bölgemizdeki sıklığın nedenini anlamak için hastalığa yol açan faktörlere bakmak gerekir. Koroner Arter Hastalığı'na yol açan onlarca faktörlere bakmak gerekir. Genetik eğilim, sigara, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, diabet, fazla kilo gibi faktörlere bakıldığında pek çoğunun bölgemizde oldukça yoğun olduğu görülmektedir. Bu risk faktörlerinin önemli bir kısmı diyetle yakından ilişkilidir ( hipertansiyon, yüksek kolesterol, diabet, fazla kilo gibi). Diyette de 2 nokta önemlidir. Birincisi fazla kilo almak ve aşırı yemek, ikincisi ise diyetin muhtevası. Bölgemiz insanında her iki noktada da sıkıntı mevcuttur. Fazla yemek yeme ve aşırı kilo bölgemizde oldukça yaygındır. Buna bağlı olarak da kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği ve şeker hastalığı artmaktadır. Bunun yanında diyet muhtevası olarak da bölgemiz kalp hastalarının daha az görüldüğü Akdeniz ve Ege'den farklı olarak zeytinyağı ve sebzeyi daha az buna karşılık et ve katı yağları daha fazla tüketmektedir. Yine bölgemizde sigara içimi oldukça yaygındır. Bu nedenlere bağlı olarak kalp hastalıkları bölgemizde daha sık görülmektedir dedi.
Hastanelerinin 6 ay önce Trabzon'da hizmete girdiğini ve bu geçen sürede yaklaşık 8 bin hastaya poliklinik hizmeti verdiklerini kaydeden Başhekim Prof. Dr. Şükrü Çelik, Hastanemiz açıldığı günden bugüne kadar toplam bin 512 Tomografi, 7 bin 915 Poliklinik, bin 782 Koroner Anjio, 473 Stent+ASD, 61 Kalp Pili, 150 Açık Kalp Ameliyatı ve 393 Damar Vakası yapılmıştır. 8+2 katlı olan hastanemizde 42 oda ve 106 yatak bulunmaktadır. Hastanemizde 5 ameliyathane, 1 Anjio ünitesi, 1 Tomografi, USG, Röntgen, EKO-EFOR-EKG, Acil Servis, 1 KVC Yoğun Bakım, 1 Koroner Yoğun Bakım ve 5 servis katı bulunmaktadır. Hastanemizde 2 Kardiyoloji Profesörü, 2 KVC Dalında Doçent, 7 Kardiyoloji uzmanı, 9 KVC Uzmanı, 3 Anestezi Uzmanı, 1 Göğüs Cerrahı, 1 Diş Hekimi, 2 Radyoloji Uzmanı, 1 Mikrobiyoloji Uzmanı, 1 Enfeksiyon Uzmanı ve 1 Diyetisyen bulunmaktadır diye konuştu.