Keneye karşı çok dikkatli olun

Trabzon'da geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı'nda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakasının yaşanmasının ardından uzmanlar bu yıl aynı durumla karşılaşılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ziraat Yüksek Mühendisi

Trabzon'da geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı'nda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakasının yaşanmasının ardından uzmanlar bu yıl aynı durumla karşılaşılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu, geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı'nın 1. gününde (8 Aralık 2008) Trabzon'da Hasan Özgen isimli vatandaşın kurbanlık ineğini kestirirken kene ısırması sonucu KKKA Hastalığı'na yakalandığını hatırlattı. Ulaşoğlu, hayvan satış noktalarına giden vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

“Vatandaşlarımız kurbanlık bakmaya gittiklerinde kene saldırısına uğrayabilirler. Ya pantolon paçalarını çorap içine alsınlar yada girişi önlemek için bu bölümü koli bandı ile bağlasınlar. Paçaya kene kovucu sıkabilirler. Çocuklar satış ve kesim noktalarına götürülmemelidir. Özel araba ile kurbanlık taşınmamalıdır. Bu sırada araca kene gelebilir. Eve gelir gelmez tüm vücut, giysi ve ayakkabılar kene yönünden kontrol edilmelidir. Hayvan profesyonel kişiler tarafından kesilmelidir. Kesim alanında (mezbaha veya başka alan) beklenmemelidir. Etleri teslim alırken ve dağıtım için doğrarken de koruma amaçlı kalın eldiven kullanılması gerekmektedir. İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından uygun görülen kurban satış ve kesim yerleri tercih edilmelidir. Kenelerin 'KKKA 'dışında 'Lyme hastalığı ' gibi diğer önemli hastalık etkenlerini de taşıdığı unutulmamalıdır. Köpek ve kedi gibi et yiyen hayvanlara et ve sakatat kesinlikle çiğ olarak verilmemelidir.”

KKKA Hastalığı ile enfekte olmuş hayvandan da hastalığın vatandaşlara bulaşabileceğini kaydeden Ulaşoğlu “Kesim sırasında kanın göze sıçraması bulaşma kaynağıdır. Eldeki yara ve kesik varsa bulaşma kaynağıdır. Vücutta kesik ve yara varsa bulaşma kaynağıdır. Hayvandaki kenenin insana yapışması yoluyla bulaşma olmaktadır. Hayvanlar kesime girmeden belli bir süre önce akarisit (kene öldüren ilaç) ile ilaçlanmalıdır” dedi.

 

KESİM SONRASI ETTEKİ RİSKLER

Kesim sonrası etteki risklerle ilgili olarak ise Ulaşoğlu, şu bilgileri verdi:

“Hayvan kesildikten sonra bu hastalığı oluşturan nairovirüs, PH değişikliği gibi çevresel parametrelere karşı çok hassastır. Bu konuda farklı uzman görüşleri vardır. Hayvan kesildikten sonra en az 4 saat, en fazla 12 saat içerisinde nairovirüsün inaktivite ( yok olma) olacağına dair değişik bilim adamı görüşleri vardır. En uzun süre inaktivite olma dalak ve karaciğer de olduğu bildirildiği için, bu organlar ile uğraşanların dikkatli olması gerekmektedir. En doğrusu eldiven ile çalışmaktır. Isıya dayanıksız olduğu için ısısal işlemde (pişirme) zaten inaktivite olmaktadır. Buzdolabında, soğuk uygulaması da virüsü inaktivite etmemektedir. Ayrıca büyükbaş hayvan tırnağını kesim sonrası toplayıp kullanan kırık- çıkıkçılar, derileri toplayan ve işleyen sektör çalışanları ve kurban kesiminde etrafta bulunan korunmasız kişiler de risk altındadır.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri