Köksal Hamzaoğlu: "Demir eksikliği anemiye yol açıyor"

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu'ndan önemli açıklama...

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, demir eksikliğinin anemiye neden olduğunu belirtti.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre aneminin özellikle gebelerde ve çocuklarda yaygın olarak görüldüğünü aktardı. 

Çeşitli nedenleri olmakla birlikte demir eksikliğinin en önemli anemi nedeni sayıldığını vurgulayan Hamzaoğlu, büyümenin ve dolayısıyla demir ihtiyacının çok olduğu 2 yaşından küçük çocukların daha fazla risk altında olduğunu bildirdi.

Demir eksikliği anemisinin dünyada milyonlarca kadın ve çocukta fiziksel ve bilişsel fonksiyonların azalmasına yol açtığını belirten Hamzaoğlu, "Anemi, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler, yaşıtlarına göre zeka düzeyinde gerilemeye yol açar, zihinsel yeteneklerini zayıflatır, öğrenmeyi zorlaştırır, okul başarısını düşürür ve hastalıkların daha sık görülmesine neden olur. Tüm yaş grupları için yaşamsal önem taşıyan demir eksikliği anemisi, genel olarak 0-5 yaş grubundaki çocukların ve gebelerin ortalama yüzde 50'sinde karşımıza çıkmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Hamzaoğlu ayrıca bu sonunun çözümü için Sağlık Bakanlığı'nca 2014 yılı nisan ayından itibaren ülke genelinde, toplumun demir yetersizliği konusunda bilinçlendirilmesi, bebeklerin ilk 6 ay anne sütü almasının ve 6. ayın sonunda uygun ve yeterli miktarda ek besine geçilerek emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi, 4-12 ay arası her bebeğe ücretsiz demir desteği sağlanması, 13-24 ay anemisi olan bebeklere demir tedavisi önerilmesi amacıyla "Demir Gibi Türkiye" projesini başlattığını belirtti.

Doğumdan sonra 4-12 ay arası her bebeğe profilaktik (koruyucu) amaçlı ücretsiz demir desteği başlandığını aktaran Hamzaoğlu, açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Profilaktik demir uygulanan bebeklerin ilaç başlandıktan sonra 9. ayda kan alınarak hemoglobin ölçümlerinin yapılması, anemisi varsa sevk edilmesi, yoksa proflaksinin devamının sağlanması ve 1 yaşına kadar verilmesi önerilmektedir. Anemi tedavisi verilen bebeklerin ise ilaç başlandıktan 1 ay sonra hemoglobin kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Küçük bebeklerde kan alınma zorluğu olması, ailelerin bebeklerinin canının yanmasından endişe ederek kan aldırmak istememeleri takiplerin yapılmasını zorlaştırabilmektedir.

Bebeklerimizin hemoglobin takiplerinin aksamaması, tedavi ihtiyacı olan bebeklerin zamanında tespit edilerek tedavilerinin geciktirilmemesi amacıyla Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak küçük, portatif, parmak ucundan alınan kanla ölçüm yapan, kolay ve hızlı sonuç veren 90 adet hemoglobin ölçüm cihazı alınarak Aile Sağlığı Merkezleri'ne dağıtımları yapılmıştır. Ücretsiz demir damlalarının temin edilmesi ve bebeklerin hemoglobin takiplerinin yapılmasının sağlanması için tüm anne ve babalara aile hekimlerine başvuruda bulunmaları gerektiğini hatırlatır, sağlıklı günler dileriz."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri