Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, Kurban Bayramı'na ilişkin 'Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılma riskini artırmaktadır' dedi.
Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, kurbanın sosyal boyutu ağır basan dini bir olgu olduğu belirterek, Kurban Bayramı'nda pazarlanan ve kesilen hayvanların, hastalıkların yayılması ve halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğunu söyledi.
Kurban Bayramı'nda yaklaşık 600 bin büyük baş ve 2 milyon küçük baş hayvanın naklinin ve kesiminin yapıldığını anlatan Yazıcı, şöyle devam etti:
'Bu miktar ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yüzde 25'idir. Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılmayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmaktadır ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.'
Yazıcı, kurbanlık hayvanların, sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da artırdığını ifade etti.
İnsan ve hayvan sağlığını ayrı düşünmenin mümkün olmadığını söyleyen Yazıcı, insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak gerektiğini anlattı.