KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Çan, yaptığı açıklamada, Farabi Hastanesi büro çalışanlarının anatomik ölçümlerinin, mevcut kas iskelet şikayetleri ile ilişkisinin araştırılması amacıyla 172 sekreter ve büro personelinin katıldığı bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti.
Çan, çalışma ortamında iş görenlerin 4'te 3'ünün oturarak çalışmasına ve oturma yerleri konusu da birçok araştırma yapılmasına rağmen, büyük çoğunluğunun hala kötü tasarlanmış, genellikle çok yüksek ve rahatsızlık veren sandalye ve koltuklarda oturduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çan, ''kötü tasarlanmış bu iş yerlerinde çalışmaya bilgisayar kullanımındaki artış da eklenince, sağlık sorunlarında önemli artışlar olmuştur'' dedi.
Çalışmaya katılan 25-43 yaş arasındaki büro personelinin, son 12 aydaki kas ve iskelet yakınmalarının Nordic kas, iskelet şikayetleri anketi ile sorgulandığını anlatan Çan, ''bu anket bir grup araştırmacı tarafından ergonomik programlarda kullanılmak üzere kas ve iskelet şikayetlerini taramak ve epidemiyolojik çalışmalara ışık tutmak için geliştirilmiştir. Bu anket formunda kas iskelet yakınmaları; boyun, omuz, sırt, dirsekler, bilekler, eller, bel, kalça, uyluk, dizler, ayak bilekleri ve ayaklar için vücut kısımlarını belirten bir resim üzerinde sorgulanmıştır'' diye konuştu.
-BÜRO ÇALIŞANLARININ BOYUN, BEL VE SIRT BÖLGELERİ AĞRIYOR-
Çan, personele her vücut kısmı için 4 soru sorulduğu ve hiç şikayetleri olmasa dahi bu soruların her birini yanıtlamaları istendiğini belirterek, şunları söyledi:
''Belirtilen bu bölgeler için son 12 ay boyunca fiziksel bir şikayet yaşayıp yaşamadıkları, bu sorun nedeniyle işten geri kalıp kalmadıkları, hekime görünüp görünmedikleri ve son 7 gün içinde şikayet yaşayıp yaşamadıkları sorgulanmıştır.
Anket sonuçlarına göre 95 kişi (yüzde 55,2) boyun bölgesindeki şikayetlerden, 92 kişi (yüzde 53,5) bel bölgesindeki şikayetlerden ve 79 kişi de (yüzde 45,9) sırt bölgesindeki şikayetlerden yakınmakta oldukları tespit edildi.''
İşle ilgili kas iskelet sistemi hastalıklarının azaltılması için kişinin değil, işin kişiye uydurulmasının sağlanması gerektiğini vurgulayan Çan, şöyle konuştu:
''Böylece asgari yoğunlukla optimal randıman elde edilmelidir. Yüksekliğe uzanarak çalışma, tekrarlı hareketler, oturma sırasında uygunsuz beden duruşuyla çalışma, baskı, yorgunluk ve aşırı güç uygulamayı gerektiren çalışmalar gibi işleri olabildiğince azaltacak iş düzenlemeleri yapılmalıdır. Bilgisayar başında ve her yerde insana uygun iş kuralları uygulanmalı, insanın fiziksel ve ruhsal sınırları göz önüne alınmalıdır.''
Gamze Çan, çalışma ortamında ölçüleri ayarlanabilir eşyalar olmasının, normal popülasyona göre farklı ölçüleri olan kişilerin iskelet kas hastalıkları şikayetlerini daha az yaşamalarını sağlayacağını kaydetti.