Milyonlarca sigortalıyı ilgilendiren açıklama

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler yazılı onay almadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz. Üniversite hastanelerinde de öğretim üyeleri

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler yazılı onay almadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz. Üniversite hastanelerinde de öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında vermiş oldukları sağlık hizmetleri için ilave ücret alınabilmektedir" denildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) "ilave ücret"e ilişkin yaptığı açıklamada, 5510 sayılı Kanun gereği vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler tarafından sunulan sağlık hizmetleri işlem bedellerine ek olarak söz konusu hastaneler tarafından, SGK tarafından belirlenen oranı geçmemek kaydıyla hastalardan alınan ücret olduğu açıklandı.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDEKİ İLAVE "ÜCRET"

Ayrıca, üniversite hastanelerinde de öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında verdiği sağlık hizmetleri için ilave ücret alınabildiğinin ifade edildiği açıklamada, sağlık hizmeti sunucuları tarafından SGK tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri için talep edilen ücretlerin, ilave ücret kapsamına girmediği belirtildi.

"İLAVE ÜCRETTE HASTA VEYA HASTA YAKINININ YAZILI ONAYI ALINMALI"

Açıklamada, sağlık hizmeti sunucusunun, sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alması gerektiği vurgulanarak, "Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler, yazılı onay almadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz" denildi.

100 TL'Yİ AŞMAYAN SAĞLIK HİZMETLERİ

Aynı başvuru numarası altında yapılan ve Kurumca karşılanan sağlık hizmeti bedelleri toplamının 100 TL'yi aşması halinde hastaneler, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir belgeyi, yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya vermek zorunda olduğu açıklandı. Ancak, hastanın istemesi halinde "Tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya her durumda verilmek zorundadır" ifadeleri kullanıldı.

İLAVE ÜCRET ALINMAYACAK KİŞİLER

İlave ücret alınmayacak kişilerin kimler olduğu, sağlık hizmetlerinin neler olduğu ile otelcilik hizmetlerinde ve istisnai sağlık hizmetlerinde ilave ücret uygulamasının nasıl yapılacağı kurum mevzuatında tanımlı olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Örneğin gazi ve şehit yakınları, İstiklal Madalyası sahipleri ile yanık vakalarında, diyaliz hastalarından, organ nakillerinden, kalp ameliyatlarından ve yoğun bakım tedavilerinden ilave ücret alınamamaktadır. İlave ücret uygulamasına ilişkin tüm detaylar ile hangi özel hastanede vatandaşlarımızdan ne kadar ilave ücret alınabileceğine ilişkin bilgilere Kurumumuzun resmi internet sitesi olan www.sgk.gov.tr adresinde 'e-SGK' menüsü altında, mobil uygulamalar sekmesinde yer alan 'hastaneni seç doktoruna ulaş' uygulaması ile erişmek mümkündür. Bu uygulama ile hangi şehirde, hangi hastanede, hangi hekimlerin görev yaptığına ve iletişim bilgilerine ulaşılabildiği gibi katılım payları, hatta kişinin geçmiş tedavi giderlerinin neler olduğu bilgilerine de erişilebilmektedir."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri