Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Fatih Sultan Mehmet İlkokulu tarafından ortaklaşa planlanarak “Obeziteyle oyun, oyunla obezite olmaz” adıyla hayata geçirilen proje kapsamında 7-11 yaş arasındaki obez veya obezite riskiyle karşı karşıya olan çocukların oyun yoluyla obezite düzeylerinin indirilmesi ve yaşam kalitelerine katkıda bulunulması amacıyla çeşitli sportif ve eğitsel aktiviteler düzenleniyor.
Haftada bir gün Spor Bilimleri Fakültesi tesislerine götürülen öğrencilere, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı VE Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yetkin Utku Kamuk ve alanında uzman akademisyenlerin gözetiminde jimnastik, koşular, masa tenisi, basketbol ve eğitsel oyunlar gibi etkinlikler düzenleniyor. Fiziksel aktiviteye oyunlarla teşvik edilen öğrenciler bu sayede sağlıklı bir yaşamın kapısını da aralıyor.
Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yetkin Utku Kamuk, 7-11 yaş arasındaki obez çocukların oyun yoluyla obezite düzeylerinin indirilmesi ve sağlıklı yaşamlarına katkıda bulunmak amacıyla Fatih Sultan Mehmet İlkokulu ile birlikte “Obeziteyle oyun, oyunla obezite olmaz” adı altında bir proje hazırladıklarını söyledi.
Proje kapsamında öğrencilerin haftada bir gün Spor Bilimleri Fakültesi’ne gelerek uzman eğitmenler ve akademisyenler eşliğinde fiziksel aktivitelere katılacaklarını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Yetkin Utku Kamuk, “Bu fiziksel aktiviteler temel jimnastik, basketbol, voleybol, futbol, badminton, çocuk oyunları gibi eğitsel faaliyetlerden oluşuyor. Bu faaliyetlerin süresi günlük bir saat ve yüklenme şiddeti ise yüzde 60 ile 65 düzeyinde olacak. Amacımız, öğrencilerimizin fiziksel aktivite yoluyla enerji harcamalarını artırmak ve obezite düzeylerinin indirilmesine katkıda bulunmak” dedi.
Dünyada obezitenin artan bir küresel sorun olmaya başladığını ve ülkemizi de etkisi altına almaya başladığına dikkat çeken Kamuk, “Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’ndan gelen taleple böyle bir projeye başladık. Proje kapsamında çocuklarımızla eğitimlere 16 hafta boyunca devam ederek sonlandıracağız. Fiziksel aktivitenin çocukların obezite düzeylerindeki olumlu etkilerini hem bilimsel olarak hem de çocukların ailelerinin gözünde görsel olarak da kanıtlayabilmiş olacağımızı umuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Hareketsiz yaşamı destekleyen davranışlardan çocuklar uzak tutulmalı”
Ailelere de seslenen Kamuk, “Hem obez olan çocukların hem de obezite ile mücadele kapsamında bu projede yer alan çocukların ailelerinin dikkat etmesi gereken ufak detaylar var. Çocukların istediği zaman yemek yemelerinin önüne geçerek planlı bir beslenme düzeni oluşturmak, daha kaliteli ve dengeli beslenmelerini sağlamak, çocuklarımızın geleceği açısından oldukça önemli. Egzersiz yapmalarını teşvik etmek de obezite ile mücadele etme yolunda çok önemli bir adım olacaktır. Özellikle günümüzde cep telefonları, tablet ve bilgisayarla vakit geçirmeyi azaltmak ve hareketsiz yaşamı destekleyen bu tip davranışlardan çocuklarımızı uzak tutmaya çalışmak en büyük kazanım olacaktır. Bu, çocuklarımız teknolojiden uzak dursun anlamı taşımamalıdır. Bunun bir programının olması ve teknoloji kullanımının belirli zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilmesinin sağlanması uygun olacaktır. Hafta içerisinde en az 4-5 kez oyun tabanlı fiziksel aktivitelere katılımlarının iyi olacağı tavsiye edilmekte. Buna dikkat etmek hem çocuklarımızın hem de ülkemizle, neslimizin geleceği için önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.