Öğretmenlere hastalıkları anlatın

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, astım, diyabet (şeker hastalığı) ve epilepsi (sara) gibi kronik hastalığı olan ve düzenli tedavi alan öğrencilerin bu durumlarının, sın

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, astım, diyabet (şeker hastalığı) ve epilepsi (sara) gibi kronik hastalığı olan ve düzenli tedavi alan öğrencilerin bu durumlarının, sınıf, rehber öğretmenleri ve okul idaresiyle paylaşılması gerektiğini söyledi. Ailelerin, bazen çocuklarının bu tür hastalıklarını saklamak gibi bir tutum içerisine girdiklerini kaydeden Özlü “Bu çok sakıncalıdır. Veliler, çocuklarının hastalığıyla ilgili bilgileri (hastalığın adı, başlangıç zamanı, almakta olduğu tedavi, hastalığın mevcut durumu, kontrol altında olup olmadığı, nöbet/atak/kriz gibi acil sorunlar yaşayıp yaşamadığını, acil durumlarda uygulanması gereken ilaç ve tedavileri, hastalığın gerektirdiği önleyici/koruyucu tedbirleri) sınıf öğretmenine, rehber öğretmenine, okul doktoruna ve okul idaresine açıklıkla anlatmalıdırlar. Çocuklar da bu paylaşımdan haberdar olmalıdır. Okul ortamında astım krizine, hipoglisemi (kan şekerinde düşme) komasına veya epilepsi nöbetine girdiğinde, çocuğa ilk müdahaleyi yapacak olan onun öğretmenidir. Çocuk okul içinde herhangi bir acil sorunla karşılaştığında veya böyle bir sorunla karşılaşacağını hissettiğinde kimlere başvuracağını bilmelidir. Onun başvuracağı kişiler de bu durumda çocuğa neler yapabileceklerini bilmelidirler. Acil durumlarda çocuğa uygulanacak olan tedavinin gerektirdiği ilaçlar (örneğin, astım atağında nefes yoluyla verilmesi gereken nefes açıcı ilaçlar gibi) okulda bulundurulmalıdır. Ayrıca, bu tür hastalıklar için toz ve sigaradan sakınma; diyet ve stres gibi çevresel faktörlerin kontrolü gerekmektedir. Bu konularda okul idaresi ve öğretmenin gereken tedbirleri alabilmesi bakımından, durumun açıklıkla anlatılması gerekmektedir. Çocukların hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi için hasta ve hasta yakınlarıyla, hastanın hekimi ve okul idaresi/öğretmeni işbirliği yapmalıdır” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri