Bir kilometrekare ormanın yılda 700 ton oksijen ürettiği, dünyada yılda yok olan 170 bin kilometrekare ormanla atmosferde 120 bin ton oksijenin azaldığı bildirildi.
Konya Çevre ve Orman Müdürü Nuri Kunt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendini yenileyebilen kaynakların başında gelen ormanların, sadece yakacak odun kaynağı olarak değer ifade etmediğini söyledi. Ormanların, karbon, emisyon fonksiyonu ve oksijen kaynağı olması, erozyonu önleme ve su kaynaklarıyla ilgili fonksiyonunun bulunduğunu ifade eden Kunt, sürdürülebilir kalkınmanın temelini ormanlara bağlamanın yanlış olmayacağını kaydetti.
Yok olan ormanların yerine yenisinin konulmaması durumunda uğruna savaşılan toprakların yok olup gideceğini vurgulayan Kunt, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin dörtte biri ormanlarla kaplıdır ve bu ormanların yüzde 52'si verimlidir. Ormanların öneminin ülkede çok iyi kavranması gerekiyor. Bir kayın ağacı 1 saatte 1.7 kilogram oksijen üretir. Bu miktar yılda 10 kişinin günlük ihtiyacı kadardır. Bir kayın ağacı, 40 kişinin çıkardığı karbondioksidi emer. 1 hektar kayın ormanı 68 ton toz ve partikülü tutar. Yetişkin bir kayın ağacının doğaya kazandırdığı değer onun kereste değerinin 2 bin katıdır. Dünyada her yıl 170 bin kilometrekare orman yok ediliyor. Bu atmosfere, yılda 120 bin ton eksik oksijen demektir. 1 kilometrekare orman yılda 700 ton oksijen üretir.''
Kunt, 250 metre genişliğinde bir orman şeridinin 80 desibel şiddetindeki bir trafik gürültüsünü 40 desibele kadar azaltabildiğini belirterek, 1 metreküp orman toprağının toplam 100 kilometre uzunluğundaki ağaç kökleriyle sımsıkı sarılarak toprağı erozyonla taşınmaktan koruduğunu söyledi.
Bir ladin ormanının aynı iklim ve arazi şartlarına sahip, çıplak toprağa kıyasla yüzeysel akışı 17 kat, erozyonu ise 350 kat azalttığını ifade eden Kunt, ''Ormanların iklime de etkisi bulunmaktadır. Yaz sıcaklığını 5-8.5 derece düşüren ormanlar, kış sıcaklığını 1.6-2.8 derece artırır'' dedi.