Haber61 TV, Şifa Olsun programında Genel Cerrah Opr. Dr. Orhan Şahin, Obezite'nin, genel tanımı, belirtileri ve tedavi yöntemleri, hakkında bir çok konuda açıklık getirdi.
Sözlerine Obezitenin artık çağımızın sık rastlanabilir hastalıklarından biri olduğuna dikkat çekerek başlayan Şahin, "Dünyada obezite hastası 2.5 Milyar insan var.Obeziteyi tespit ederken beden-kilo endeksine bakıyoruz.Beden kilo endeksi; kilonuzun santimetre cinsinden boyunzun karesine oranıdır. Bu oran 25 ve altındaysa normal, 25-30 arası hafif şişman, 30-35 arası kilolu, 35 üzeri ise obez olarak değerlendirilir. Obezite diyabetten, kemik ve eklem bozukluğana kadar bir çok hastalığa sebep olduğundan artık hastalık olarak kabul ediliyor.Bizde dünyada olduğu gibi Türkiye’de bu hastalıkla ciddi manada mücadele etmekteyiz.” dedi.
OPR. DR. ORHAN ŞAHİN’İN AÇIKLAMALARININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
Obezite’nin genetik sorunlarında dışında, yaşadığımız stresler, iş temposu ve Amerikanvari beslenmeninde hastalığı etkilediğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti, “ Toplumsal olarak spora ve aktif yaşantıya katılımımız çok az. Özellikle iş hayatına atıldığımızda, insanlar Sedanter yaşam dediğimiz yaşama ayak uyduruyor. Bu işin içine uyku düzensizliği, stresler, ilaçlı tedavilerde girince hastalık kaçınılmaz oluyor.” dedi.
Obezitenin tedavisinde cerrahi mühalenin en son aşamada olduğunu belirten Şahin, “Cerrahi müdaleden önce psikolog, psikiyatrist, endokolog ve genel cerrahininde içinde bulunduğu ekip müdahale bulunur, son çare olarak cerrahi müdahale yapılır. Hasta bize ilk geldiğinde biz direk cerrahi müdalede bulunmayız. Hastanın eğer gerçekten bu hastalığa yakalanmışsa bunu özümsemesini bekleriz. Hasta gerçekten istediği zaman diyetistenden, endokologtan vs. geçer.” dedi.
“BAŞARISIZ OBEZİTE AMELİTALARININ SEBEBİ DE BU”
Tv programlarında çok rastadığımız ‘Obezite ameliyatından öldü’ gibi sıkıntıların sebebi ekip ruhun olmayışı. Hastayı 1,5 saat ameliyat etmek işin en kolay kısmı. Ekip ruhunu yakalarsınız, bu tarz sıkıntılarıda en aza indirirsiniz.
“Obeziteyi biz metabolik hastalık molarak nitelendiriyoruz. Burda ki amaçta zayıflarken sadece estetik anlamda değil, ileride yaşayabileceği potansiyel hastalık sorunlarını da ortadan kaldırmak.
Obezite tedavisinde ameliyat için bazı kriterler olduğunu belirten Şahin, “Hastanın beden-kilo endeksinin ameliyet için uygun olduğu zaman bizim için tek kriter yaş kriteridir. Genellikle 65 yaşın altındaki hastalarda cerrahi müdahaleyi uygulayabiliriz. Tabii ki burda önemli olan diğer noktada ciddi bir hazırlığın yapılmasıdır. Hasta tedaviye geldiği hafta ameliyata almak yerine gerekirse 1-2 ay bekleyip hazırlıkların tamamlandığında ameliyata almak gerekir.” dedi.
Hastalıktan çıkıp başarılı tedavi sürecinden sonra da tedavinin aslında bitmediğini belirten Şahin, “ Hastaya mide küçültme ameliyatı verirseniz, hasta 2-2,5 yıl sonra ideal klosuna ulaştığı zaman biz hastaya psikologlar aracılığıyla şunu telkin ederiz: “Ayna karşısına geçtiğinizde tekrar eski kilonuza dönmek ister misiniz?”Onlar da eski hayatlarına geri dönmek istemiyorlar. Küçükte olsa kötü sonuçla karşılaşma ihtimalleri var. Suistimale açık durumlar da var çünkü her yer bu ameliyatı yapmaya başlaadı. Mide küçültme ameliyatında ideal ölçüler de küçültülmeyen hastalarda belli bir süre kilo verdikten sonra kilo verme işlemi durabiliyor.” dedi.