Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, tiryakilerin iftarda aniden yoğun olarak sigara içmelerinin, ciddi riskler taşıdığını bildirdi.
Prof. Dr. Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan dolayısıyla oruç tutan milyonlarca tiryakinin, bir ay boyunca gündüz saatlerinde 14-15 saat sigarasız kalabildiğini belirtti.
Bu durumun sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğinin görülmesi bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:
''Aslında 15 saat sigarasız kalan, 24 saat de kalabilir. Önemli olan kişinin kendisini buna şartlandırmasıdır. Sigarayı bırakmada en önemli aşama, zihinsel kararlılıktır. 'Ben sigarasız yapamıyorum' diyen tiryakiler bile ramazanda bunu zorlanmadan başarabilmektedir. Ramazanda çevrede bulunan kişilerin de çoğunlukla sigara içmemeleri, tiryakinin işini kolaylaştırmaktadır.''
Ramazanda oruç tutan tüm tiryakilere, kendilerini 15 saat yerine 24 saat sigarasız kalmaya programlamalarını öneren Prof. Dr. Özlü, ''İftar sonrasında da sigara içilmeyen ortamları tercih etmelidirler. Bu şekilde ramazanı yaşamlarında bir dönüm noktası haline getirebilirler. Bayrama, önemli bir kazanımla girebilirler'' diye konuştu.
Prof. Dr. Özlü, gündüz sigarasız kalan tiryakilerin iftarda aniden yoğun olarak sigara içmelerinin ciddi riskler taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Özellikle iftar sofralarında yenilen ağır, yağlı yemekler ve içilen sigara, yaşlılar, kalp ve yüksek tansiyon hastası kişiler için büyük tehlike arz etmektedir. İçilen bir tek sigara bile damarları daraltarak, kalp ve beyin kan akımlarını azaltmakta, kolesterolü yükseltmekte ve pıhtı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kalp krizleri, felçler, beyin kanamaları, ritm bozuklukları gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarılmaktadır. En iyisi gündüz olduğu gibi, geceleri de sigarasız kalmaktır.''