Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, son 20 yıldır otizmin, çocuğun yetiştirilme biçimi ya da geçmiş yaşantısıyla ilintili olmadığı, nörobiyolojik sebeplerle oluştuğu görüşünün açıklık kazandığını bildirdi.
Hamzaoğlu, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, otizmin, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluk olduğunu belirtti.
Otizme neden olan etmenlerin tam olarak belirlenemese de beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığının sanıldığını vurgulayan Hamzaoğlu, "Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır. Son 20 yıldır otizmin, çocuğun yetiştirilme biçimi ya da geçmiş yaşantısıyla ilintili olmadığı, nörobiyolojik sebeplerle oluştuğu görüşü açıklık kazanmıştır" ifadesini kullandı.
Hamzaoğlu, ABD'de Otizm Spektrum Bozukluğunun her 68 çocuktan 1'ini etkilediği ve kızlarda daha ağır seyrettiğinin tespit edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de Otizm Spektrum Bozukluğunun yaygınlık oranlarına ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır. Otizm ne kadar erken tespit edilirse çocukların yaşam kalitesi de o kadar artacaktır. Bu sebeple çocuğun özellikle 1-1,5 yaş dönemindeki izlemleri büyük önem arz etmektedir."
Çocuğun, karşısındaki kişinin gözüne 1-2 saniyeden fazla bakmaması, adı ile seslenildiğinde duymuyormuş gibi davranmasının otizm belirtileri arasında yer alabileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Belirtiler arasında, çocuğun yaşıtları gibi dil gelişimi olmaması, yiyecekleri katı yeme sorunu yaşaması, altıncı aylarda daha belirginleşen normal çocuklardan farklı beden duruşu bulunması da yer almaktadır. Çocuk 12 ayından itibaren anlamsız sesler çıkarıyorsa, el, kol ve baş hareketleri yoksa, 24 aydan itibaren kendiliğinden iki sözcüklü cümleleri kurmuyorsa, yüz ifadesi yoksa, sanki duygusuzmuş izlenimi uyandırıyorsa, annesine gerek duymuyormuş izlenimi veriyor, anlaşılmaz ve rahatlatılamaz huzursuzluğu varsa otizmden şüphelenip uzmana danışılmalı."