Oturarak çalışanlar ve hareketsiz yaşam sürenler dikkat!

Çoğu zaman hastalık gibi kabul edilmeyip bağırsak tembelliği diye geçiştirilse de birçok insan sırf bu yüzden özel ve iş hayatında sorun yaşıyor. Kişilere zor anlar yaşatan ve utanılası bir durum olarak görülen kabızlıktan kurtulmak aslında sizin elinizde
Çoğu zaman hastalık gibi kabul edilmeyip bağırsak tembelliği diye geçiştirilse de birçok insan sırf bu yüzden özel ve iş hayatında sorun yaşıyor. Kişilere zor anlar yaşatan ve utanılası bir durum olarak görülen kabızlıktan kurtulmak aslında sizin elinizde. Yapısal bir durum değil ise hayatınızda ufak değişikliklere yer vererek kabızlığın önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda ciddiye almanız gereken bir hastalık olduğunu da unutmamalısınız.
 
Peki, nedir bu kabızlık? Neden olur? Başka bir hastalığın habercisi midir? Hangi durumlarda doktora gidilmeli? Kabızlıktan nasıl korunuruz? Nasıl tedavi edilir? Genel Cerrah Dr. Alaattin Öztürk kabızlıkla ilgili tüm soruları AjansHaber’e yanıtladı.
 
“YAPISAL BİR DURUM OLABİLİR”
 
Kabızlığı, kişi büyük abdestini yaparken fazla zorlanması ve aşırı bir şekilde ıkınma ihtiyacının olması, katı dışkı yapması ve 3-5 gün aralıkla tuvaletini yapamaması olarak tanımlayan Öztürk şöyle devam etti: 
 
Uzun süre tuvalette bekleme ihtiyacı, sürekli ıkınma ihtiyacı ve karın ağrısı varsa kişi kabız olduğunu kolayca anlayabilir. Bundan dolayı doktora başvurması daha da kolaylaşır. Kabızlığın yaşanmasındaki etmenler ise, lifli gıdaları az tüketmesi, hareketsizlik ve insanların bağırsaklarında sorunlar yaşanması bu rahatsızlığı oluşturan etmenler arasındadır. Yapısal problemde olabilir. Kişi lifli gıdalar tüketmesine rağmen, dikkat etmesine rağmen bu durumu yaşıyorsa yapısal durumdan bahsetmekte mümkündür. 
 
“BAŞKA BİR HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR”
 
“Başka bir hastalığın habercisi olma niteliği vardır. Hiç bu durumu yaşamadan birden bire yaşıyorsanız, başka hastalıklar var mı diye de bakılabilir. Bunun altından şeker hastalığı çıkabilir, bazı nörolojik hastalıklar çıkabilir, guatrla ilgili bazı problemler ortaya çıkabilir, bağırsakların kendisi ile ilgili bazı hastalıklar ortaya çıkabilir.”
 
“DOĞUŞTAN GELEN BİR KABIZLIK OLSA BİLE…”
 
Hangi durumlarda doktora başvurmak gerektiğini bilmeyen hastalara ve kabızlığı önemsemeyen hastalara Öztürk, “Bence kabız olan her hastanın doktora gitmesi gerekir.  Bu doğuştan gelen bir kabızlık olsa bile, normal bir durum olmadığından dolayı düzeltmek gerekir. Bu gerek besinleri düzeltmekle olur gerek ilaçlarla tedavi edilerek olur. Sonradan olan bir kabızlıksa altından başka nedenler çıkabilir diye bakılmalıdır.” şeklinde uyarılarda bulundu.
 
KORUNMA YOLLARI
 
Korunma yollarından bahseden Öztürk, “Bolca lifli gıdalar tüketmek ve bol bol su içmek gibi durumlar kabızlığı önleyici etkileri vardır. Bazen bu önlemleri almakta yetmeyebiliyor o zamanda ilaçla kabızlığın önüne geçmek gerekir. “ dedi.
 
“TUVALETTE UZUN SÜRE BEKLENİLİYORSA BU ANORMAL BİR DURUMDUR”
 
Bazıları kabızlığı normal görüyor. Uzun süre tuvalette uzun kalması, gazete okuması vs. şeyleri yaşamasını doğal karşılıyor. Ama aslında tuvalette o kadar uzun süre kalmanın gerekli olmadığı bir durumdur ve uzun süre bekleniliyorsa bu anormal bir durumdur. Hastaların böyle bir şey yaşadıklarında bunun düzeltilmesi gerektiğini söylüyoruz.
 
OTURARAK ÇALIŞANLAR VE HAREKETSİZ YAŞAMI OLANLAR DİKKAT!
 
Bize bu tür şikâyetlerle gelen hastaların öncelikle yiyeceklerini düzene koyduklarını söyleyen Öztürk ayrıca “Nasıl beslenmesi gerektikleri konusunda uyarılarda veya neler yememesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyoruz.  Lifli gıdaların tüketilmesinin yanında suyun tüketilmesine özen gösterilmesini sağlıyoruz. Hareketli bir yaşamı seçmesini öneriyoruz. Sürekli oturmak zorunda olan meslek grupları veya yaşamında hareketin az olan kişilere, hareketli bir yaşam stili oluşturmasını istiyoruz. Çünkü hareketi az kişilerde daha çok görülüyor. Tüm bu saydıklarımıza rağmen düzenli olmazsa ilaç tedavisine geçiyoruz.  Yapısal olanların dışındakiler halledilebilir bir rahatsızlıktır. İlaçla düzelmiyorsa bunun ameliyatla bile düzeltildiği durumlar bile vardır.” şeklinde devam etti.
 
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri