Prostatın ilacının doğru beslenme olduğu belirtildi.
Trabzon Özel İmperial Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ömer Fatih Çelik, sağlıklı beslenmenin sadece prostat kanseri açısından değil vücudun zinde kalması ve sağlıkla ilgili problemlerin düzeltilmesinde faydalı olduğunu söyledi. Sabit bir beslenme şeklini kesinlikle tavsiye etmediğini belirten Opr. Dr. Çelik, "Sağlıklı beslenme tamamen prostat kanserini tedavi etmez veya prostat kanserinden kaynaklanan problemleri tamamen çözmez.
Yaş, ailevi yatkınlık ve Afrika kökenli olmak prostat kanseri oluşum riskini artıran faktörler arasında yer alır. Bu faktörlerin birçoğu değiştirilemez fakat beslenme alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. Sağlıklı beslenme sadece prostat kanseri açısından değil hem zinde kalma hem de sağlıkla ilgili problemlerin düzeltilmesinde faydalıdır. Sağlıklı beslenme kalp hastalıkları ve şeker hastalığı risklerini de azaltacaktır. Araştırmalar diyetin prostat kanserini önlemede faydası olabileceğini gösterdiği gibi prostat kanserli olan hastaların hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını da göstermiştir" dedi.
Son 50 yıldır daha az meyve-sebze, daha fazla et ve yağ içeren İngiliz tarzı beslenmenin artmasıyla birlikte prostat kanseri oluşum riskinin de artış gösterdiğine dikkat çeken Opr. Dr. Çelik, " Batıda, Çin ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerine göre daha fazla prostat kanseri görülmektedir. Oysa bu oran Amerika'da yaşayan Japonlar'da gittikçe artmaktadır. Batı tarzı beslenme arttığından beri doğu ülkelerinde prostat kanseri oranının artması bu görüşü destekler niteliktedir. Birkaç çalışmayla bazı besinlerin prostat kanserinin gelişme riskini azalttığı, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılmasına yardımcı olduğu ve tedavi sonrası prostat kanserinin tekrar kendisini gösterme riskini azalttığı gösterilmiştir. Beslenme alışkanlıklarımızı düzelterek, kansere karşı vücudumuzu koruyabileceğimiz gibi kalp hastalığı ve diabet gibi sağlık problemlerinin gelişim riskini de azaltabiliriz.. Beslenme alışkanlığındaki düzelme prostat kanserinin oluşum riskini azaltacak ve sağlıklı yaşam sağlayacaktır. Kalp sağlığı için olan beslenme şekli prostat için de iyidir. Her bir besin grubu dengeli beslenmede önemli rol oynar. Bir besin grubunu tamamen kesmek ihtiyaç olan elementlerin dengesinin sağlanmasında zorluk demektir diye konuştu.
SAĞLIKLI BESLENME İÇİN TAVSİYELER
Sağlıklı beslenme için tavsiyelerde bulunan Opr. Dr. Çelik, şunları söyledi:
"Beslenmemizin temelini patates, pirinç ve pasta gibi nişastalı yiyecekler oluşturur. Kepekli ekmek, kepekli pasta ve kepekli kahvaltılar tercih edilmeye çalışılmadır. Bunlar daha fazla lif içereceği gibi daha uzun yaşama da yardımcı olacaktır. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyin. Yiyecekleriniz arasında balık ve derisi alınmış tavuk gibi protein içeren besinler bulunsun. Yağdan fakir beslenme şeklini tercih edin. Şekeri iyice azaltın. Sağlıklı yaşam için günlük 70 gram yani 17 çay kaşığı kadar limit şeker tüketin. Bu şekere kek ve diğer tatlı gibi besinler dahildir.
Tuzu iyice azaltın. Günlük dörtte bir çay kaşığı kadar tuz tüketilebilir. Tuz içeren salamura türü besinlerin mutlaka tuzunu alın. Tuzsuz besinlerin tüketilmesi zor ise baharatlar ve şifalı bitkileri kullanın. Günlük 7-8 bardak saf su tüketin. Şekerli ve kolalı içeceklerden uzak durun. Eğer prostat kanseri tanısı size konulmuşsa sağlıklı kilo verme veya kilonuzu kontrol etmek için bir çaba sarf etmelisiniz. Sağlıklı bir kiloda kalabilme şeker ve kalp hastalığı gibi sağlık problemlerini azaltacaktır. Düşük yağ içeren besin alımı ve düzenli egzersiz yavaş yavaş kiloyu düzene sokar ve daha sağlık görünmeye yardımcı olur. Ayrıca her gün düzenli olarak 30 dakika egzersiz içeren çalışmalar yapmanın hem kansere hem de başka hastalıklara karşı koruyucu olur. Son yapılan çalışmalarda yüksek seviyeli egzersizlerin saldırgan prostat kanserinin riskini azalttığını belirtmektedir."
Brokoli, karnıbahar, lahana, brüksel lahanası, karalahana gibi sebzelerden haftada 5 porsiyon yemek prostat kanseri riskini azalttığını kaydeden Opr.Dr. Çelik, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Eğer prostat kanseriyseniz bu yiyecekler kanser yayılma riskini azaltacaktır. Bunun yanında sağlıklı bir yaşam ve kalp hastalığı riskiniz de azalacaktır. Günlük 200 mikrogram selenyum (fındık fıstık, kabak çekirdeği, ay çiçeği çekirdek, tahıl hububat, balık ve tavukta bulunan) alan ve almayan hastalarda yapılan bir çalışmada selenyum alan hastaların daha az prostat kanserine yakalandığı gösterilmiştir. Domateste bulunan likopenin kanser hücrelerinin ölümünü artırdığı ve prostat kanseri tanısı konmuş kişide kanserin yayılımını yavaşlattığı tespit edilmiştir. Yeşilçay içimi prostat kanseri gelişmesi ve büyümesine karşı koruyucudur. Oysa bu koruyuculuğa sahip olabilmek ve yeterli kimyasalları alabilmek için günde 6 fincan alınmalıdır. Bu miktar fazla gelebilir onun için gün içine bunu yaymak gerekir.
Son yapılan çalışmalarda aşırı süt ürünü tüketimi ve protein alımı prostat kanseri riskini arttırdığı gösterilmiştir. Balık, mercimek, fındık, fasülye gibi süt ürünleri olmayan protein kaynaklarını tercih etmeye çalışılmalıdır. Jambon, sosis, sucuk ve pastırma gibi ürünler prostat kanseri riskini artırır. Bu etler kanser riskini artıran nitrat ve tuzu fazlaca içerir. Bu tür etlerden uzak durmalı ve yağsız ürünler tercih edilmelidir. Çinko bağışıklık sistemi için iyidir ve kırmızı et balık, tavuk, fındık, süt ürünleri ve deniz ürünlerinde bulunur.
Günde 25 mg çinko alınması tavsiye edilmektedir. Oysa yüksek doz alınması ve birkaç yıl böyle devam edilmesi prostat kanseri riskini artırır. Asyalı erkeklerde prostat kanserinin az görülmesi soyadan zengin diyete bağlanmaktadır. Oysa, soyanın prostat kanseri riskini azalttığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bir başka çalışmada tahıl ürünlerinin prostat kanserini önlemede yardımcı olduğunu göstermiştir."