Tabağınızı Ramazan’dan önce tükettiğinizin 3-4 katı yiyecekle doldurmayın. 17-18 saat oruç tuttum, hakkımdır deyip, tabağınızı tıka basa doldurup hamurlu yiyecekler, şerbetli tatlılarla beslenmeyin
Gerekli sağlık koşullarına sahip kişilerin oruç tutması mide-bağırsak sistemine ve metabolizmasına faydalar sağlıyor. Aynı zamanda insan ruhunu da dinlendiriyor. Ancak oruç tutanların yaptığı yanlışlar, bu ibadetin hakkıyla ve doğrusuyla yerine getirilmesini engelliyor.
NASILSA RAMAZAN GELDi, YAŞASIN ZAYIFLAYACAĞIM
Ramazan ayında oruç tutmaya niyetlenen ve tutan kişilerin en sık yaptıkları yanlışları ve bunların doğruları şöyle sıralanabilir…
Ramazan ayını zayıflamak için bir fırsata dönüştüreceğini zannederek 17-18 saatlik açlığı düşünmeden iftar ve sahurda aşırı az yemek çok yanlış bir tutumdur.
Aksine kişinin sağlığına zarar verir, üstelik metabolizma yavaşlayacağından aksine kilo vermek de güçleşir. Bu nedenle oruçlu geçirilen bu zaman diliminde orucun güzel, faydalı taraflarına odaklanarak yaşayın. Orucunuzu tutmaya çalışın. İftar ve sahurda sağlıklı beslenerek metabolizmanın olumsuz etkilenmesini engelleyin.
Uzun vadeli bir sağlıklı beslenme ve egzersiz programını benimseyerek zayıflamayı Ramazan’dan sonraki normal bir zamanda hedefleyin.
Enerjim yok orucumu açsam da spor yapamam
Akşam iftar yemeğinden bir iki saat sonra uzun yürüyüşler çok faydalıdır. Midedeki yiyeceklerin daha kolay ve rahat hazmedilmesine yardımcı olur.
Öğün sayısını azaltmak
Ramazan’da en önemli sorun öğün sayısının ikiye inmesinden kaynaklanıyor. Oruç tutanlar açısından bu bir dezavantajdır, oruç öğün sayısı ikiye indirilmeden tutulabilir ve tutulmalıdır da. İftarı 4 öğüne bölüp yiyin. Önce suyla veya iftariyelikle orucunuzu açın. 15-20 dakika ara verip bir kase çorba için. Yarım saat ara verip, zeytinyağlı bir yemek yiyin. Yatmadan bir saat önce meyve yiyin. Sonra sahura kalkın, sahuru da iki bölüme ayırın. Böylece az az sık sık yiyip metabolizmanın tembelleşmesini önlemiş olursunuz. Sahura kalkmadan oruç tutmak son derece zararlıdır.
Ramazan kızartma bayramıdır, mutlaka yerim
Aksine sadece Ramazan ayında değil her zaman kızartmalardan, ağır yemeklerden uzak durmak şarttır.
İnsanların kışın daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır, vücut ısınmak için enerjiye ihtiyaç duyar, bu nedenle de kişiye daha fazla gıda gerekir. Kıştan kalan alışkanlıkların yaza taşınmaması lazım. Ağır yağlı, kalorili gıdalar ve kızartmalar tüketilmemeli.
Haşlama, ızgara, fırında yapılacak yemekler tercih edilmeli. Zeytinyağlılarla, öğün içeriği artırılmadan desteklenmelidir.
Güllaçsız, baklavasız duramam
Ramazan ayında hamur işi yiyecekleri önermiyoruz. Güllaç da sonuçta hamur işi bir tatlıdır. Şerbetli tatlılar aynı şekilde zararlıdır. Kan şekerinin ve takiben insülinin hızla yükselmesine neden olur. Buna bağlı daha sonra kan şekeri düşerek ek bir acıkma ortaya çıkabilir.
Örneğin baklavayı yersiniz, kısa sürede kana karıştığı için daha çok yeme ihtiyacı duyarsınız. Bu da aşırı kalori alınmasına yol açar. Aynı şekilde börekler, kekler, kurabiyeler, pilav da kilo aldıran, kan şekerini hızlı yükselten gıdalardandır.
Bunun yerine esmer pirinçten yapılan pilav, bulgur pilavı tercih edilmeli, tam buğday, çavdar ekmeği tüketilmeli, komposto, sütlü ve meyveli tatlılar seçilmelidir.
Demirim eksik, ben oruç tutamam
Kadınlar demir değerlerimiz sınırda, oruç tutalım mı tutmayalım mı diye sık sorarlar. Eğer Ramazan ayında da sağlıklı besleniyorlarsa sorun olmaz. Bunun yolu da gıda çeşitliliğini sağlamaktan geçiyor.
Orucu açtıktan sonra ara öğünler yaparsanız sorun olmaz. Kişide derin demir eksikliği dediğimiz tedavi gerektirecek derecede ağır bir tablo varsa, insan kendini halsiz, yorgun hisseder, bu hastalık durumudur, o yüzden oruç tutmaya engel olabilir.
Oruçtan sonra bol yerim bana birşey olmaz
Gündüz oruçlu olduğunuz süre boyunca mide bağırsak sistemi dinleniyor, mide boş kalıyor. Akşam saatinde ani yüklenme hazım bozukluğuna, gastrit dediğimiz yanmalara neden oluyor. Az su içilmesi, az sıvı alınması da kabızlığı tetikliyor.
İftar ve sahur arasında dengeli bir şekilde su tüketilmesi önem taşıyor. Ramazan ayında içebilme durumuna göre değişen bir şekilde günde 1,5-2 litre civarında su içilmesi doğrudur.
Ramazan ayında toplam gıda alımını artırmamak gerekiyor. Sofralar şölen, tören masası gibi oluyor. Gün boyunca aç kaldık, açlığımızı gidermek için çok yememiz lazım deyip aşırı yemek doğru değil. Şeker metabolizmasına bundan ağır zarar gelir. Gizli şeker hastaları, böyle aşırı yemeye yüklenirlerse, şeker hastası olurlar.
Sadece iftar yaparım sahuru atlatırım
Sadece iftarla oruç tutmak son derece zararlı. Böyle yapılınca açlık süresi sağlığı tehlikeye sokabilecek kadar uzuyor. Oruç tutulacaksa sahura kalkılmalıdır. Sahur uzun oruç süresine dayanabilmek için çok önemli, faydalı, mutlaka yapılması gereken bir öğündür.